در ادامه سری مقالات انواع سرطان پستان و بیماری های خوش خیم پستان به اکتازی مجرای پستان میپردازیم. اکتازی مجرای پستان یک وضعیت غیرسرطانی است که منجر به انسداد مجاری در اطراف نوک پستان شما می شود. اگرچه گاهی اوقات باعث ایجاد درد، سوزش و ترشح می شود ولی به طور کلی دلیلی برای نگرانی نیست.
انسداد مجرای باعث سرطان پستان نمی شود و خطر ابتلا به آن را افزایش نمی دهد. با این حال می تواند منجر به عفونت شود.
علائم اکتازی مجرای پستان
علائم رایج اکتازی مجرای پستان شامل موارد زیر است:
- قرمزی یا حساسیت به اطراف نوک پستان وآرئولا
- نوک پستان معکوس (نوک پستان که به سمت داخل می چرخد)
- ترشح غیرمعمول از نوک پستان
- درد نوک پستان درگیر (این علائم به اندازه سایر علائم شایع نیست)
همچنین ممکن است به دلیل عفونت یا تجمع بافت اسکار، توده ای در پشت نوک پستان خود را لمس کنید.
علت اکتازی مجرایی پستان
اکتازی مجرای معمولاً در روند پیری ایجاد می شود. در زنانی که به یائسگی نزدیک می شوند یا یائسه هستند، شایع است. با این حال، برخی از خانم ها پس از گذر از یائسگی دچار اکتازی پستان می شوند.
هرچه سن شما بالا می رود ، مجاری شیر زیر آرئولا شما کوتاه تر و گسترده تر می شود. این می تواند باعث جمع شدن مایعات در مجاری شود که می تواند آن ها را مسدود کرده و منجر به تحریک شود.
همچنین داشتن نوک پستان معکوس یا سیگار کشیدن نیز می تواند خطر ابتلا به اکتازی مجرای را افزایش دهد.
تشخیص اکتازی مجرای پستان
پزشک شما معمولاً می تواند با انجام یک معاینه اولیه پستان، اکتازی مجرای پستان را تشخیص دهد. پزشک به شما می گویید که یک بازوی بالای سرخود ببرید و سپس از دو انگشت برای بررسی بافت پستان شما استفاده می کند. این کار می تواند به او در احساس توده های واضح کمک کند و یا به دنبال علائم دیگری مانند ترشحات باشند.
همچنین ممکن است به شما یک ماموگرافی داشته باشید ، که یک پرتونگاری اشعه ایکس از پستان شما است. همچنین ممکن است سونوگرافی پستان شوید. این روش تصویربرداری از امواج صوتی با فرکانس بالا برای تولید تصویری دقیق از قسمت داخلی پستان شما استفاده می کند. هر دوی این تکنیک های تصویربرداری می توانند به پزشک شما کمک کنند دید بهتری نسبت به مجاری پستان داشته و علل احتمالی دیگر علائم شما رد کند.
اگر به نظر رسد که شما ممکن است عفونت داشته باشید، پزشک ممکن است نمونه ای از ترشحات از نوک پستان را نیز برای علائم عفونت آزمایش کند.
اگر پزشک توده ای در پشت نوک پستان شما پیدا کند، ممکن است بیوپسی نیز انجام دهد. در این روش ، پزشک با سوزن نازک وتوخالی ، یک نمونه بافت کوچک از پستان می گیرید و آن را برای هرگونه علائم سرطان معاینه می کنید.
درمان اکتازی مجرای پستان
اکتازی مجرای اغلب به خودی خود و بدون هیچ گونه درمانی حذف می شود. سعی کنید نوک پستان آسیب دیده را فشار ندهید. این کار می تواند به تولید بیشتر مایعات منجر شود.
اگر ترشح متوقف نشود، پزشک ممکن است جراحی را توصیه کند ، از جمله:
- میکروماستکتومی در این روش پزشک یکی از مجاری های شیر شما را خارج می کند.
- برداشتن کامل مجرای: در این روش ، پزشک تمام مجاری شیر شما را خارج می کند.
هر دو روش معمولاً با انجام یک برش کوچک در نزدیکی آرئولا انجام می شود. عمل برداشتن فقط به چند بخیه نیاز دارد و در نتیجه خطر کبودی جای زخم وجود دارد. عمل جراحی شما ممکن است تحت بی حسی موضعی به عنوان یک عمل سرپایی انجام شود ، یا ممکن است به مدت کوتاه بستری باشد.
بعد ازجراحی، نوک پستان مبتلا ممکن است به سمت داخل برگردد و یا حسش را از دست بدهد.
درمانهای خانگی
در حالی که برخی از موارد اکتازی مجرای نیاز به عمل جراحی دارد ، اکثر آنها به خودی خود برطرف می شوند. اما چند کار وجود دارد که می توانید در خانه برای رفع هرگونه ناراحتی انجام دهید، از جمله:
- مصرف داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن (Advil)
- استفاده از یک کمپرس گرم به نوک پستان آسیب دیده
- با استفاده از لنت های نرم داخل پستانی برای جذب هر گونه ترشح
- از خوابیدن روی سمت آسیب دیده خودداری کنید
آیا عوارضی وجود دارد؟
برخی موارد اکتازی مجرای پستان منجر به ورم پستان ، عفونت بافت پستان شما می شود.
علائم ورم پستان شامل موارد زیر است:
- درد
- قرمزی
- گرما
- تب
- لرز
سعی کنید به محض مشاهده علائم عفونت به پزشک مراجعه کنید. بیشتر موارد ماستیت به خوبی به آنتی بیوتیک های خوراکی پاسخ میدهند. با این حال، ورم پستان درمان نشده می تواند منجر به آبسه شود که نیاز به تخلیه جراحی دارد.
چشم انداز اکتازی مجرای پستان
در حالی که اکتازی مجاری می تواند ناراحت کننده باشد، معمولاً یک بیماری بی ضرر است که به تنهایی برطرف می شود.، چندین داروی خانگی وجود دارد که می توانید برای مدیریت علائم خود امتحان کنید. در بعضی موارد ، ممکن است شما نیاز به جراحی داشته باشید تا مجاری شیر مسدود شده را خارج کنید. این معمولاً یک روش سریع و بی خطر است. در صورت مشاهده هرگونه علائم عفونت، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید تا از عوارض دیگر مانند آبسه جلوگیری کنید.