در ادامه سری مقالات انواع سرطان پستان، به آنژیوسارکوم پستان میپردازیم. آنژیوسارکومهای پستان نوع نادری از آنژیوسارکوم هستند که کمتر از یک مورد از هر 100 فرد مبتلا به سرطان پستان را درگیر میکنند (حدود 0.04 درصد سرطانهای پستان را تشکیل میدهند). آنژیوسارکومها نوعی سارکوم بافت نرم هستند و از سلولهای پوشاننده عروق خونی و لنفاوی آغاز میشوند. بر این اساس، آنژیوسارکومها به دو دسته تقسیمبندی میشوند: همانژیوسارکومها که از عروق خونی آغاز میشوند، و لنفانژیوساکومها که از عروق لنفاوی آغاز میشوند.
آنژیوسارکوم پستان، پستان و پوست بازو را درگیر میکند که نوع ثانویه آن غالبا ناشی از عوارض پرتودرمانی پستان است. سلولهای این تومور رشد و گسترش سریعی دارند و درنتیجه درمان آنها دشوار است. این سرطان میتواند در بازوی زنان درگیر تورم غدد لنفاوی ناشی از سرطان پستان نیز ایجاد شود. آنژیوسارکوم پستان ممکن است باعث تغییرات پوستی و یا ایجاد توده در پستان گردد. تشخیص آنژیوسارکوم دشوار بوده و نیازمند ارزیابی توسط پاتولوژیستهایی باتجربه است.
آنژیوسارکوم پستان دو نوع است:
- آنژیوسارکوم اولیه: زنانی که تاکنون تحت درمان با سرطان پستان قرار نگرفتهاند، معمولا این تشخیص را دریافت میکنند. افراد مبتلا معمولا در دهههای 30ام یا 40ام زندگی خود قرار دارند. ریسک فاکتور مشخصی برای این سرطان تعریف نشده است.
- آنژیوسارکوم ثانویه: این سرطان ممکن است در زنانی ایجاد شود که قبلا تحت درمان سرطان پستان قرار گرفتهاند. غالبا علت ایجاد این سرطان، پرتودرمانی پستان است، اما ارتباط آن با تورم غدد لنفاوی پستان و بازو بیشتر است. این نوع از آنژیوسارکوم غالبا در سنین بالا رخ میدهد.
علائم آنژیوسارکوم پستان
علائم آنژیوسارکوم ثانویه پستان مشابه سایر سرطانهای پستان بوده و عبارتند از:
- وجود توده و یا ضخیمشدگی بافتی در ناحیهای از پستان
- تغییر در اندازه و شکل پستان
- وجود فرورفتگی
- تغییر شکل نوک پستان، از جمله چرخش نوک پستان به داخل، یا شکل غیرطبیعی آن
- خروج ترشحات خونی از نوک پستان
- وجود راشهای پوستی در نوک پستان و ناحیه اطراف آن
- وجود تورم یا توده در ناحیه زیربغل
آنزیوسارکومها غالبا علامت زیر را نیز ایجاد میکنند:
- نقاط کک و مک مانند قرمز و بنفش در پوست پستان و بازو
- کبودی و قرمزی پستان
تشخیص آنژیوسارکوم پستان
در بسیاری از زنان این سرطان طی غربالگری پستان تشخیص داده میشود. ممکن است این تستها روی شما انجام بگیرند:
- ماموگرافی
- سونوگرافی
- بیوپسی
تشخیص نهایی آنژیوسارکوم ثانویه پستان توسط تهیه بیوپسی پانچ از پوست پستان و بازو انجام میگیرد.
درمان آنژیوسارکوم پستان
آنژیوسارکومهای پستان دارای رشد و گسترش سریعی هستند و درمان آنها عموما مشابه سایر سارکومها میباشد. البته به علت نادر بودن این سرطان، استاندارد درمانی مشخیص برای آن تعریف نشده است. استراتژی درمانی قدرتمندی برای درمان این سرطان بسیار تهاجمی موردنیاز است که عبارتند از:but clinical trials continue to look at newer treatments that are showing promise.
- جراحی: بسته به سایز و موقعیت تومور، جراحی ممکن از نوع لامپکتومی و یا ماستکتومی باشد. معمولا غدد لنفاوی زیربغل برداشته نمیشوند. جراحی در مراحل اولیه تومور درمان انتخابی است.
- شیمیدرمانی: برخی از زنان مبتلا به آنژیوسارکوم پس از جراحی، شیمیدرمانی میشوند. تصمیمگیری در مورد انجام شیمیدرمانی بستگی به خصوصیات آنژیوسارکوم دارد. داروهای شیمیدرمانی مورد استفاده ممکن است متفاوت با داروهای به کار رفته در سایر انواع سرطان پستان باشند و رژیم شیمیدرمانی استانداردی برای این بیماری تعریف نشده است.
- پرتودرمانی: برخی از بیماران بسته به خصوصیات آنژیوسارکوم، پس از جراحی پرتودرمانی میشوند که در صورتی که در گذشته تحت پرتودرمانی پستان قرار گرفته باشید، ممکن است انجام نشود.
خطر بازگشت در این سرطان بالا است و پرتودرمانی و شیمیدرمانی نیز در مراحل پیشرفته مفید واقع نمیشوند. محققان در کارآزماییهای بالینی در حال جستوجوی درمانهای جدیدتر و کارآمدتر میباشند.