در ادامه سری مقالات انواع سرطان پستان، به بیماری های خوش خیم پستان میپردازیم. بیماریهای خوش خیم (غیر سرطانی) پستان در واقع رشد غیرمعمول یا سایر تغییرات در بافت پستان میباشند که سرطانی نیستند.
ابتلا به بیماری خوش خیم پستان میتواند در ابتدا ترسناک باشد زیرا علائم آن اغلب از علائم ناشی از سرطان پستان تقلید میکنند. ممکن است شما یا پزشکتان بتوانید تودهای پستان احساس کنید یا ترشحاتی در نوک سینه مشاهده کنید ، یا ممکن است ماموگرافی موردی را نشان دهد که نیاز به آزمایش بیشتری داشته باشد.
هرگونه تغییر غیر طبیعی پستان میتواند نشانه سرطان باشد و باید بررسی شود. با این حال ، بسیاری از تغییرات ، خوش خیم خواهند بود. در حقیقت ، بیماری های خوش خیم پستان بسیار شایع هستند – حتی شایعتر از سرطان پستان.
اگرچه بیماریهای خوش خیم پستان ، سرطان نیست ، با این حال برخی از آنها میتوانند خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش دهند. با توجه به اینکه خطر سرطان پستان را چقدر افزایش میدهد ، کارشناسان اغلب بیماری های خوش خیم پستان را به سه دسته تقسیم میکنند:
- بیماریهایی که با افزایش خطر سرطان پستان همراه نیستند.
- بیماریهایی که با افزایش خطر اندک ابتلا به سرطان پستان همراهند.
- بیماریهایی که با افزایش متوسط خطر ابتلا به سرطان پستان همراهند.
شما و پزشکتان میتوانید یک برنامه پیگیری انتخاب کنید که متناسب با تشخیص شما باشد. بیماری که “افزایش خطر ندارد” و “اندکی افزایش خطر دارد” ، معمولاً نیازی به اقدام دیگری فراتر از توصیههای معمول غربالگری سرطان پستان که به زنان در معرض خطر متوسط داده میشود ، نیست.
برای بیماری که “افزایش خطر متوسط” ای دارد، پزشک ممکن است به شما توصیه کند که غربالگریهای مکرر را با انجام ماموگرافی و / یا سایر آزمایشهای تصویربرداری مانند سونوگرافی یا MRI انجام دهید. او همچنین ممکن است استراتژیهایی را برای کاهش خطر شما پیشنهاد کند. اگر فاکتورهای خطر دیگری برای ابتلا به سرطان پستان وجود داشته باشد ، مانند سابقه خانوادگی قوی ، میتواند بر برنامه درمان و غربالگری شما تأثیر بگذارد. این تصمیمات باید به صورت موردی اتخاذ شود. پزشکتان میتواند به شما در درک میزان خطر سرطان پستان در طول زندگیتان کمک کند.
در این بخش اطلاعاتی در مورد برخی از شایعترین بیماریهای خوش خیم پستان تهیه شده است. (ما همه تشخیصهای احتمالی را درج نکردهایم ؛ تغییرات زیادی در سلولهای پستان به وجود میآیند که بسیار خوش خیم هستند. برای اطلاعات بیشتر به پزشک مراجعه کنید.)
علائم و نشانههای بیماری های خوش خیم پستان
انواع مختلفی از بیماری های خوش خیم پستان وجود دارد که همه باعث ایجاد تغییرات غیرمعمول در بافت پستان می شوند. بعضی اوقات آنها روی بافت غدهای (سیستم لوبول ها و مجاری که شیر تولید می کنند و آن را به نوک پستان می رسانند) تأثیر می گذارند. و یا می توانند بافت استرومای پستان را نیز درگیر کنند.
بیماری های خوش خیم پستان می توانند به رشد یا توده مشخصی منجر شوند که گاهی اوقات از طریق پوست لمس می شود یا می توانند چیزی غیر معمول باشند که در یک ماموگرافی غربالگری دیده شده است.
اگر علائمی ایجاد شوند، اغلب شبیه علائم مرتبط با سرطان پستان خواهند بود، مانند:
١.درد، تورم یا حساسیت پستان
٢. توده ای که از طریق پوست یا نوک پستان احساس می شود
٣. سوزش پوست
۴. قرمزی یا پوسته پوسته شدن روی نوک پستان و یا پوست پستان
۵. درد یا انقباض نوک پستان (به معنای بخشی از نوک پستان به نظر می رسد که به سمت داخل کشیده می شود)
۶. ترشحات پستان که شیر نیست (رنگ می تواند ازروشن، خونین، زرد ، سبز ، قهوه ای تیره یا حتی سیاه باشد. توجه داشته باشید که اگر ترشحات را به تنهایی و حتی بدون علائم دیگر دارید، به پزشک مراجعه کنید. به طور کلی، ترشحات زرد یا ترشحات سبز خوش خیم است، در حالی که ترشحات روشن یا به رنگ چای بیشتر نگران کننده است. هرگونه ترشح باید بررسی شود.)
همه این علائم برای رد سرطان پستان به عنوان یک دلیل احتمالی ، نیاز به آزمایش بیشتری دارند.
تشخیص بیماری های خوش خیم پستان
آزمایشات و روشهای استفاده شده برای تشخیص وضعیت خوش خیم پستان ، معمولاً مشابه آزمایشاتی است که برای تشخیص سرطان پستان استفاده میشود. اهداف تشخیص عبارتند از:
- اطمینان حاصل کنیم که رشد یا سایر تغییرات کشف شده واقعا خوش خیم هستند
- مشخص کنیم که آیا این بیماری با افزایش خطر سرطان همراه است یا خیر
این پروسهها میتوانند شامل موارد زیر باشند:
- معاینه فیزیکی پستان و سابقه پزشکی بیمار: پزشک شما پستانها را مورد معاینه قرار میدهد و به منطقه یا مناطقی که توده یا تغییر غیرمعمول دیگری وجود دارد ، توجه زیادی میکند. وی همچنین یک تاریخچه پزشکی کامل از جمله علائم فعلی و قبلی شما ، سلامت عمومی پستان و هرگونه عوامل خطر سرطان پستان درخواست خواهد کرد.
- آزمایشات تصویربرداری: متداول ترین آزمایشات ، انجام ماموگرافی ، نوعی تصویربرداری اشعه ایکس پستان، میباشد. و سونوگرافی ، که از امواج صوتی با فرکانس بالا برای ایجاد تصاویری از بافت پستان استفاده میکند. سونوگرافی ابزاری مناسب برای بیان تفاوت بین تودههایی است که پر از مایعات هستند (به نام کیست) و آنهایی که جامد هستند (که میتواند نشان دهنده سرطان یا بیماری خوش خیم سینه مانند فیبروآدنوم باشد). اگر سایر آزمایشهای تصویربرداری اطلاعات کافی ارائه ندهند، MRI پستان یا اسکن تصویربرداری با رزونانس مغناطیسی نیز ممکن است انجام شود.
- تجزیه و تحلیل ترشحات نوک پستان: اگر ترشح نوک پستانی دارید ، میتواند نمونهای گرفته شود و زیر میکروسکوپ از نظر وجود خون یا سایر سلولهای غیرطبیعی تحت بررسی قرار بگیرد. در برخی موارد ، ممکن است برای تشخیص علت، آزمایشای اضافی دیگری لازم باشد.
- بیوپسی: بیوپسی شامل برداشتن نمونهای از بافت و بررسی آن در زیر میکروسکوپ است. به طور معمول یک بیوپسی core needle وجود دارد ، که از تراشههای بافتی نمونه برداری میکند ، و یک بیوپسی excisional، که کل بافت غیر طبیعی ناحیه را برمیدارد.
برنامه آزمایشی شما به علائمتان بستگی دارد و این که پزشک به چه نوع از وضعیت خوش خیم پستان مشکوک است. ممکن است پزشک شما تا مشخص شدن نتایج آزمایش نتواند چیز زیادی به شما بگوید. انتظار سخت است ، اما به یاد داشته باشید که بیماری خوش خیم از سرطان سینه شایعتر است.
آلن استولیه ، M.D ،متخصص جراحی سینه در بیمارستان جراحی سنت چارلز و مرکز جراحی ترمیمی پستان در نیواورلئان یادآور می شود که در اکثر موارد ، تکنیکهای تصویربرداری امروزی به اندازه کافی پیشرفته هستند تا تفاوت بین وضعیت خوش خیم سینه و سرطان را نشان دهند. وی میگوید:
“اگر در تصویربرداری مورد مشکوکی باشد ، ما با بیوپسی یک قدم در تشخیص جلوتر خواهیم رفت. و اگر توصیه نمیکنیم که ازمایش دیگری انجام شود ، به معنی اسن است که تا میزان بالایی اطمینان داریم که خوش خیم است.”
در بعضی موارد ، ممکن است پزشکتان بخواهد که 6 ماه بعد برای انجام سونوگرافی یا مطالعه تصویربرداری دیگری مراجعه کنید. این بدان معنا نیست که وی نگران این است که بیماری پستان ممکن است سرطان باشد. در واقع ، این فقط یک احتیاط بیشتر است که مطمئن شویم این منطقه از پستان همانطور باقی میماند ، و اکثراً خاطر بیماران را آرام میکند. با این حال ، اکثر زنان نیازی به این پیگیری و مورد مطالعه قرار گرفتن از طریق تصویربرداری ندارند. وضعیتتان هر طور هم که باشد ، از درخواست اطلاعات بیشتر از پزشکتان دریغ نکنید و از به دنبال یک نظر دوم بودن نیز واهمه نداشته باشید.
بیماری های خوش خیم پستان که خطر سرطان پستان را افزایش نمیدهند
بسیاری از بیماریهای خوش خیم پستان بعدها خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش نمیدهند. برخی از آنها علائم ایجاد میکنند ، در حالی که برخی دیگر ممکن است اولین بار در یک ماموگرافی غربالگری معمول یا سونوگرافی رویت شوند. این بیماریها شامل موارد زیر هستند:
- کیست پستان
- تغییرات فیبروکیستیک پستان
- فیبروآدنوم پستان
- پاپیلومای داخل مجرایی مرکزی
- متاپلازی آپوکرین پستان
- کلسیفیکاسیون پستان
بیماری های خوش خیم پستان که افزایش اندکی در خطر ابتلا به سرطان پستان ایجاد میکند
برخی از بیماریهای خوش خیم پستان با اندکی افزایش خطر ابتلا به سرطان پستان همراه است. همه این شرایط شامل رشد بیش از حد سلولهای پستان است که بسیار شبیه به سلولهای سالم و طبیعی هستند. سلولها نسبتاً معمولی به نظر میرسند و غیر طبیعی نیستند (اصطلاح تخصصی “ضایعات بدون آتیپی” است).
افزایش خطر سرطان به حدی اندک است که به طور کلی توصیههای مربوط به شیوههای غربالگری یا پیگیری را تغییر نمیدهد. پزشک ممکن است شما را به گرفتن ماموگرافی سالانه ترغیب کند و از شما بخواهد به اتخاذ رفتارهای سالم کاهنده ریسک مانند ورزش به طور منظم ، حفظ وزن سالم و محدود کردن الکل توجه بیشتری داشته باشید. با این وجود ، خطر سرطان پستان در شما هنوز شبیه خطر سرطان زنان در معرض خطر متوسط میباشد.
علاوه بر این ، وضعیت فردی شما نیز مورد توجه قرار میگیرد. شما و پزشکتان میتوانید در مورد تشخیص بیماری خوش خیمتان و رابطه آن با سایر فاکتورهای خطرناک مشخص شده دیگر ، مانند سابقه خانوادگی یا سابقه پزشکی شخصی ، صحبت کنید. سپس میتوانید تصمیم بگیرید که آیا به یک برنامه پیگیری متفاوت نیاز دارید یا خیر.
بیماری های خوش خیم زیر با افزایش اندک خطر ابتلا به سرطان مرتبط است. بیشتر این بیماریها بعد از انجام بیوپسی در منطقه مشکوکی که در مطالعه تصویربرداری مشخص شده است ، تشخیص داده میشوند. پزشک شما اغلب شرایط را بر اساس ظاهر بافت پستان در زیر میکروسکوپ طبقه بندی میکند.
- هایپرپلازی خوش خیم مجاری یا لوبول ها
- پاپیلوما داخل مجرایی محیطی پستان
- تومور خوش خیم فیلودس پستان
- آدنوز خوش خیم پستان
- زخم شعاعی پستان
- پاپیلوماتوز پستان نوجوانان (بیماری پنیر سوئیسی)
- فیبروماتوز پستان
- آتیپی مسطح اپیتلیال
بیماری های خوش خیم پستان که با افزایش متوسط خطر سرطان پستان همراه هستند
شرایط خوش خیم پستان معروف به “هایپرپلازیهای آتیپیک” با افزایش متوسط خطر ابتلا به سرطان پستان مرتبط هستند. اما اگر شما مبتلا به هایپرپلازی آتیپیک هستید ، خطر ابتلا به سرطان پستان در هر سال مشخصی پایین خواهد ماند. خطر واقعی ابتلا به سرطان پستان در طول زندگی به سایر عوامل خطر سرطان پستان و همچنین سن شما در زمان ابتلا به هیپرپلازی آتیپیک ، بستگی دارد.
“هایپرپلازی” بدین معنی است که رشد بیش از حدی در سلولهایی از پستان وجود دارد که در عین حال “غیرعادی” نیز هستند ، به این معنی که برخی از ویژگیهای کارسینوما درجا (carcinoma in situ- نوع اولیه سرطان پستان که در مجرا یا لوبولها قرار دارد) وجود دارد ، اما نه همه آنها. این سلولها سرطانی نیستند اما کاملاً طبیعی هم نیستند. گاهی به آنها نئوپلازی نیز گفته میشود.
با وجود استفاده بیشتر از غربالگری ماموگرافی ، هایپرپلازیای آتیپیک بیشتر از گذشته تشخیص داده میشود. یافتن مورد غیر طبیعی در غربالگریها به بیوپسی و آزمایش بافت منجر میشود.
اگر مبتلا به هیپرپلازی آتیپیک هستید ، به خاطر داشته باشید که به معنی سرطان پستان نیست. همچنین به این معنی نیست که شما روزی به سرطان پستان مبتلا خواهید شد. در عوض ، این شرایط احتمال افزایش خطر را نه تنها در پستانی که دچار تغییرات شده بلکه در هر دو سینه به طور متوسط افزایش میدهد. و به شما دلیل خوبی میدهد تا به سلامتی پستان توجه بیشتری داشته باشید و احتمالاً با یک متخصص پستان همکاری کنید. با این حال ، بیشتر زنان مبتلا به هایپرپلازیای آتیپیک هرگز به سرطان پستان مبتلا نخواهند شد.
شما و پزشکتان میتوانید در مورد تشخیص بیماریتان نسبت به سایر فاکتورهای خطر سرطان پستان که ممکن است داشته باشید – مانند سابقه خانوادگی ، تاریخچه پزشکی شخصی یا شیوه زندگی – و برنامه پیگیریتان صحبت کنید.
دو نوع اصلی هیپرپلازی آتیپیک وجود دارد:
بیماری های خوش خیم پستان به دلیل التهاب ، عفونت ، بارداری و موارد دیگر
موارد دیگری از بیماریهای خوش خیم پستان وجود دارد که ناشی از التهاب ، عفونت ، حاملگی یا تغییرات غیرمعمول دیگر است. این موارد میتوانند منجر به ایجاد توده ، رشد بافت ، مناطق تحریک شده ، ترشحات غیرمعمول و یا درد شوند. این تغییرات با افزایش خطر ابتلا به سرطان پستان همراه نیستند. با این حال ، علائم آنها اغلب باعث میشود شما و پزشکتان سرطان پستان را نیز جزء احتمالات در نظر بگیرید. برای اطمینان از این که این بیماری واقعا خوش خیم است ، اغلب به آزمایشات تصویربرداری بیشتر مانند سونوگرافی و ماموگرافی و شاید حتی بیوپسی نیاز دارید.
بسیاری از شرایط خوش خیم پستان با التهاب ، درد و عفونت مرتبط است. مناطقی از قرمزی و تورم میتواند وجود داشته باشد که شامل نوک پستان ، آرئول و/ یا پوست پستان میشود. چنین علائمی معمولاً نشانه سرطان پستان نیست. با این وجود ، هرگونه تغییر پستان که به مرور زمان پابرجا بماند ، باید توسط یک متخصص پستان بررسی شود. عفونتها معمولاً پس از دو هفته درمان با آنتی بیوتیکها به سرعت و به طور کامل برطرف میشوند. اگر علائم التهاب و عفونت از بین برود ، میتوانید از پزشک خود بخواهید که یک نوع نادر از سرطان ، معروف به سرطان التهابی پستان (IBC) را رد کند. سرطان التهابی پستان نوعی سرطان غیر معمول اما تهاجمی است که معمولاً به جای یک توده مشخص با قرمزی و تورم در پستان آغاز میشود.
- اکتازی مجرای پستان
- اگزما پستان
- نکروز چربی پستان
- التهاب پستان یا ماستیت
- عفونت زیر آرئولا و اطراف آرئولا
- سلولیت پستان
سایر شرایط خوش خیم پستان میتوانند باعث علائم غیرمعمولی شوند که نیاز به بررسی بیشتری دارند. معمولاً این علائم با علائم بیماری سرطان پستان یکسان نیست.
- گالاکتوره
- ماستالژی (درد پستان)
اگر تا به حال باردار بودهاید یا به شخصی که باردار است نزدیک هستید ، میدانید که بارداری و شیردهی منجر به تغییرات اساسی در سینهها میشود. هورمونهای مربوط به بارداری باعث افزایش حجم و تراکم سینهها میشوند. سینهها نه تنها بزرگتر میشوند ، بلکه بافت درون آنها غدهایتر با چربی کمتر میشود – همهاینها قسمتی از مراحل آماده شدن برای تولید شیر پس از تولد نوزاد است. این تغییرات بافت به همراه خود عمل شیردهی باعث میشود که بارداری و دوره پس از زایمان زمان اصلی برای ایجاد تغییرات خوش خیم پستان باشد.
- تغییرات خوش خیم پستان مرتبط با بارداری و شیردهی
مراقبتهای بعدی بیماری های خوش خیم پستان
معمولاً ، خانمهایی که به بیماری های خوش خیم پستان مبتلا هستند که یا خطر سرطان پستان را افزایش نمیدهند یا خیلی ناچیز افزایش میدهند، علاوه بر غربالگری روتین با ماموگرافی سالانه و معاینات بالینی ، نیاز به پیگیری اضافی دیگری ندارند. اگر برای برداشتن تومور جراحی انجام دادهاید ، مطمئناً وقت معاینه برای بررسی بهبودی خواهید داشت.
پزشکتان ممکن است یک آزمایش پیگیری و تصویربرداری از پستان (ماموگرافی ، سونوگرافی ، و یا MRI تصویربرداری با رزونانس مغناطیسی) را در طول 6 تا 12 ماه بعد انجام دهد تا منطقه مورد نظر را بررسی کند. اگر مبتلا به کیست ، فیبروآدنوما یا توده دیگری هستید که نیازی به رفع آن نیست ، پزشک ممکن است به عنوان پیشگیری در دو سال اول ، معاینات سینه و سونوگرافی را توصیه کند. یا ممکن است به غربالگریهای سالانه برگردید.
در شرایط زیر ممکن است نیاز به پیگیری نزدیکتر باشد:
- شما یک بیماری خوش خیم داشته باشید که با افزایش متوسط خطر ابتلا به سرطان پستان همراه باشد، مانند هایپرپلازی آتیپیک یا سرطان لوبولار درجا.
- شما یک بیماری خوش خیم داشته باشید که با افزایش اندک خطر ابتلا به سرطان پستان همراه باشد ، اما برخی از عوامل خطرناک سرطان پستان مانند سابقه خانوادگی نیز داشته باشید.
شما و پزشکتان میتوانید با همکاری هم سطح ریسکتان را بشناسید و طرحی تهیه کنید که مناسب شما باشد. همچنین ممکن است بخواهید وضعیت بیماریتان توسط یک متخصص بیماریهای خوشخیم پستان دنبال شود.
برنامه شما شامل موارد زیر است:
غربالگری فشردهتر
شما و پزشکتان یک برنامه غربالگری متناسب با وضعیت شما تهیه خواهید کرد. در بعضی موارد ، به سادگی میتوانید از معاینات ماهانه سینه توسط خودتان و ماموگرافی سالانه (40 سال و بالاتر) و معاینات بالینی سینه توسط پزشک استفاده کنید. با این وجود پزشک ممکن است توصیه کند:
- شروع ماموگرافی قبل از 40 سالگی
- انجام آزمایشات غربالگری اضافی مانند سونوگرافی یا MRI پستان که میتواند به تشخیص زودرس کمک کند
- مرتباً غربالگری شود (مثلاً هر 6 ماه به جای هر 12 ماه) ، ممکن است نوع آزمایش هر بار متناوب باشد- مثلاً ماموگرافی و MRI.
تغییر سبک زندگی برای کاهش خطر
برخی از تغییرات سبک زندگی میتواند خطر ابتلا به سرطان سینه را حدالامکان پایین نگه دارد. مثالها عبارتند از:
- حفظ وزن سالم
- ورزش به طور منظم
- محدود کردن الکل
- خوردن مواد مغذی
- هرگز سیگار نکشید (یا اگر سیگار میکشید، ترک کنید)
- اجتناب یا متوقف کردن هورمون درمانی جایگزینی
داروهای کاهش خطر
اگر مبتلا به بیماری های خوش خیم پستان هستید و سایر عوامل خطر ، شما را در معرض خطر ابتلا به سرطان پستان قرار میدهد ، ممکن است پزشکتان هورمون درمانی ضد استروژن را توصیه کند. با مسدود کردن اثرات استروژن یا کاهش سطح استروژن در بدن ، این داروها میتوانند خطر ابتلا به سرطان پستان با گیرنده هورمون استروژن را کاهش دهند. مثالها عبارتند از:
- tamoxifen (نام های تجاری: Nolvadex ، Soltamox)
- رالوکسیفن (نام تجاری: Evista)
- toremifene (نام تجاری: Fareston)
- Exestestane (نام تجاری: Aromasin)
- آناستروزول (نام تجاری: Arimidex)
- letrozole (نام تجاری: Femara)
- فولولستران (نام تجاری: Faslodex)
تاموکسیفن معمولاً برای زنانی تجویز میشود که در دوران قبل از یائسگی یا بعد از یائسگی قرار دارند. داروهای دیگر معمولاً بعد از یائسگی استفاده میشوند.
این داروها عوارض جانبی دارند ، بنابراین میتوانید در مورد اینکه آیا مزایای آنها در کاهش ریسک به اندازه کافی مصرف دارو را توجیه میکند یا نه، با پزشکتان مشورت کنید.