فیتوکمیکالها(مواد شیمیایی گیاهی) ترکیباتی هستند که توسط گیاهان تولید میشوند (“فیتو” به معنی “گیاه” است). آنها در میوهها ، سبزیجات ، غلات ، حبوبات و گیاهان دیگر یافت میشوند. اعتقاد بر این است که برخی از این فیتوکمیکالها سلولها را از آسیبهایی که میتواند منجر به سرطان شود ، محافظت میکنند.
برخی دانشمندان معتقد هستند شما میتوانید با خوردن مقادیر بیشتری از سبزیجات ، میوهها و سایر غذاهای گیاهی که فیتوکمیکال خاصی در آنها وجود دارد ، خطر ابتلا به سرطان خود را تا 40٪ کاهش دهید. تحقیقات نشان داده است که برخی از مواد شیمیایی گیاهی میتوانند تاثیراتی مانند موارد زیر داشته باشند:
- کمک به متوقف کردن تشکیل موادی که پتانسیل ایجاد سرطان را دارند. (سرطان زا)
- کمک به جلوگیری از حمله سرطان زا به سلولها
- به سلولها کمک میکنند هرگونه تغییر سرطان مانند را متوقف کرده و از بین ببرند
- برخی از مفیدترین فیتوکمیکالها عبارتند از:
- بتا کاروتن و سایر کاروتنوئیدها در میوهها و سبزیجات
- رسوراترول در شراب قرمز
- پلی فنولهای موجود در چای
- ایزوتیوسیاناتها در سبزیجات کروسیفروس (اعضای خانواده کلم که شامل bok choy ، کولاردها ، کلم بروکلی ، جوانههای بروکسل ، kohlrabi ، کلم پیچ ، سبزی خردل ، سبزی شلغم و گل کلم هستند)
از آنجا که این فیتوکمیکالها در میوهها ، سبزیجات ، لوبیا و دانههای غذایی هستند ، بسیار راحت است که آنها را در رژیم غذایی خود بگنجانید. به عنوان مثال ، یک هویج بیش از 100 ماده شیمیایی فیتوکمیکال دارد. محققان تغذیه تخمین میزنند که بیش از 4000 فیتوکمیکال شناسایی شدهاند ، اما فقط در حدود 150 مورد عمیقاً مورد مطالعه قرار گرفتهاند. تحقیقات بیشتری لازم است تا دریابیم که فیتوکمیکال چه فایدههایی در کاهش خطر سرطان دارد.
به خاطر داشته باشید که هیچ مدرکی وجود ندارد که خوردن مکملهای فیتوشیمیایی به اندازه خوردن میوه ، سبزیجات ، لوبیا و غلات حاوی آنها مفید باشد. اکثر کارشناسان بر این باورند که ترکیب این ترکیبات و سایر غذاهایی که میخورید باعث حفظ سلامت بدن میشود. مصرف یک یا دو فیتوکمیکال به صورت قرص احتمالاً به اندازه خوردن یک رژیم متعادل با انواع غذاها که شامل 5 فنجان یا بیشتر از میوه و سبزیجات در روز و مواد غذایی از دیگر منابع گیاهی (مانند نان غلات کامل ، حبوبات ، آجیل ، دانهها ، برنج و ماکارونی و لوبیا) است، مفید نخواهد بود.
مقاله مرتبط: سرطان پستان و پیشنهاداتی برای استفاده از مکمل ها
چندین گروه اصلی از فیتوکمیکالهای تقویت کننده سلامت وجود دارد.
فلاونوئیدها در بسیاری از دانهها ، سبزیجات و میوهها یافت میشوند. فلاونوئیدهای موجود در سویا ، نخود و شیرین بیان ممکن است کمی مانند استروژن عمل کنند ، هورمونی که ممکن است خطر سرطان سینه را که رشد آن به استروژن بستگی دارد ، تحت تأثیر قرار دهد.
ترکیبات شبه استروژن موجود در این گیاهان فیتواستروژن نامیده میشوند. اما بیشتر فیتواستروژنها فعالیتی مانند استروژن بسیار ضعیف دارند. هنگامی که یک ماده مانند استروژن ضعیف در جایگاه طبیعی استروژن بدن شما مینشیند ، آنگاه این ماده ضعیف میتواند به عنوان یک ضد استروژن نسبی عمل کند. با ایفای نقش به این روش ، فیتواستروژنها ممکن است بر علیه سرطان پستان (که رشد آن به استروژن بستگی دارد) عمل کنند. اما فیتواستروژنها در مقادیر کمی در این مواد غذایی وجود دارند.
محققان در حال مطالعه فلاونوئیدها هستند تا ببینند آیا میتوانند خطر ابتلا به انواع خاصی از سرطانها و بیماریهای قلبی را کاهش دهند.
آنتی اکسیدانها سلولهای بدن شما را از رادیکالهای آزاد محافظت میکنند – مولکولهای ناپایدار ایجاد شده هنگام عملکرد سلولهای طبیعی. آلودگی ، اشعه ، دود سیگار و علف کشها نیز میتوانند در بدن شما رادیکالهای آزاد ایجاد کنند. رادیکالهای آزاد میتوانند به قسمتهای ژنتیکی سلول آسیب رسانند و باعث شوند سلول از کنترل خارج شود. این تغییرات ممکن است به پیشرفت سرطان و سایر بیماریها کمک کند.
آنتی اکسیدانها در کلم بروکلی ، کلم بروکسل ، کلم پیچ ، گل کلم ، گوجه فرنگی ، ذرت ، هویج ، انبه ، سیب زمینی شیرین ، سویا ، طالبی ، پرتقال ، اسفناج ، آجیل ، کاهو ، کرفس ، جگر ، روغن ماهی ، دانهها ، غلات ، کلم کیل ، چغندر، فلفل قرمز ، سیب زمینی ، بلوبری ، توت فرنگی و چای سیاه و سبز یافت میشوند.
به طور معمول ، میوهها و سبزیجات با رنگ تیره نسبت به سایر میوهها و سبزیجات دارای آنتی اکسیدان بیشتری هستند.
کاروتنوئیدها که رنگ نارنجی به هویج ، سیب زمینی شیرین ، طالبی ، کدو و زردآلو میدهند ، ممکن است به کاهش خطر ابتلا به سرطان کمک کنند.
آنتوسیانینها ، که به انگور ، بلوبری ، کران بری و تمشک رنگ تیره میدهند ، در آزمایشگاه نشان داده شده است که دارای خواص ضد التهابی و ضد توموری هستند.
سولفیدها ، که در سیر و پیاز وجود دارد ، ممکن است سیستم ایمنی بدن را تقویت کنند.
بخش عمده ای از شواهد ی که تاکنون در مورد اثرات فیتوکمیکالها وجود دارند، مربوط به بررسی افرادی است که عمدتا رژیمهای غذایی گیاهی دارند. به نظر میرسد که این افراد از انواع خاصی از سرطانها و بیماریهای قلبی به میزان قابل توجهی ایمنتر هستند. برخی از ارتباطات بین فیتوکمیکالهای خاص و کاهش خطر سرطان بسیار اقناع کننده هستند ، اما تحقیقات بیشتری لازم است. تاکنون هیچ مدرک قطعی در دست نیست که نشان بدهد هرگونه فیتوکمیکالی به کاهش خطر ابتلا به سرطان کمک میکند یا در صورت داشتن این بیماری به خلاص شدن از سرطان کمک خواهد کرد.
هرگز فقط یک ماده غذایی حیاتی که در رژیم غذایی خود بگنجانید وجود نخواهد داشت. متخصصان تغذیه و سایر متخصصان مراقبتهای بهداشتی همیشه به شما توصیه میکنند رژیم غذایی متعادل و متنوعی تهیه کنید که شامل انواع سبزیجات ، میوهها ، حبوبات و غلات کامل باشد.