بیوپسی جراحی پستان

در ادامه سری مقالات بیوپسی پستان، به بیوپسی جراحی پستان می‌پردازیم که شامل بیوپسی incisional و بیوپسی excisional است. اگر تست‌‌های دیگری که انجام داه‌اید مشکوک به سرطان سینه باشند، ممکن است پزشک شما را به بیوپسی پستان ارجاع دهد. بیشتر اوقات بیوپسی از نوع سوزنی یا سوزن هسته‌ای خواهد بود، اما در بعضی موقعیت‌ها، مثلا اگر نتیجه بیوپسی سوزنی واضح نباشد، ممکن است به بیوپسی جراحی (باز) نیاز پیدا کنید. در طول این پروسه، پزشک همه یا قسمتی از توده را برمی‌دارد تا سلول‌های سرطانی را در آن جستجو کند.

2نوع بیوپسی جراحی پستان وجود دارد:

 •    بیوپسی برشی (incisional)، که در این نوع پزشک فقط قسمتی از ناحیه غیر طبیعی را برمی‌دارد.
• بیوپسی کلی(excisional)، که پزشک کل توده یا ناحیه غیر طبیعی را برمی‌دارد. قسمت‌هایی از بافت سالم در حاشیه تومور هم بسته به علت بیوپسی ممکن است برداشته شود.

تعیین محل توده قبل از بیوپسی جراحی پستان

اگر پیدا کردن یا لمس توده در پستان‌ مشکل باشد، به وسیله ماموگرافی، اولتراسونوگرافی یا MRI می‌توانیم یک سیم یا دیگر ابزارها( مانند دانه‌های رادیواکتیو یا مغناطیسی یا بازتاب کننده‌های رادیوفرکانس) را در ناحیه مشکوک به بدخیمی جاسازی کنیم تا جراح بعدا به وسیله این سیم بتواند محل دقیق را پیدا کند.
برای جایگذاری سیم، پستان شما بی حس می‌شود، و تصویربرداری از پستان برای هدایت یک سوزن نازک و توخالی به ناحیه موردنظر انجام می‌شود. اگر نوک سوزن در محل درست قرار گیرد، یک سیم نازک از طریق سوزن در محل موردنظر قرار می‌گیرد و یک قلاب کوچک سیم را در محل موردنظرنگه می‌دارد. درحالی که سر دیگر سیم بیرون از پستان قرار می‌گیرد، سوزن بیرون آورده می‌شود، سپس با سیمی که در داخل پستانتان قرار دارد به اتاق جراحی می‌روید. جراح از سیم به عنوان یک راهنما استفاده می‌کند تا ناحیه موردنظر را پیدا کند و برش دهد. این روش(جاگذاری سیم) در همان روز جراحی انجام می‌شود.
در متدهای جدید، ابزار محل یابی در روزهای قبل از جراحی جاگذاری می‌شود، برای مثال دانه‌های رادیواکتیو یا مغناطیسی( قرص‌های کوچکی که مقدار کمی امواج رادیویی تولید می‌کنند یا میدان مغناطیسی کوچکی را ایجاد می‌کنند) یا بازتاب کننده فرکانس رادیویی ( وسیله کوچکی که سیگنال‌هایی تولیید می‌کنند و توسط وسیله‌ای که روی پستان نگه داشته شده دریافت می‌شوند) که می‌تواند کاملا داخل پستان جایگذاری شود( برخلاف سیم)، و پزشک می‌تواند با دتکتوری که در دست دارد محل موردنظر را پیدا کند.

در طول بیوپسی چه اتفاقی می‌افتد؟


به ندرت ممکن است بیوپسی جراحی در مطب دکتر انجام شود، و بیشتر در بیمارستان و به صورت سرپایی انجام می‌شود. اغلب به وسیله مسکن‌های تزریقی به صورت موضعی بی‌حس می‌شوید ( به این معنی که شما هوشیار هستید اما پستان‌هایتان بی حس می‌باشد، و به شما داروی خواب آور می‌دهند.) روش دیگر به صورت بیهوشی کلی است که باعث می‌شود به خواب عمیق بروید و هیچ گونه دردی را حس نکنید).
پوست برای این بیوپسی شکافته می‌شود و توده مشکوک به بدخیمی برداشته می‌شود و معمولا بخیه زده می‌شود و مقداری فشار برای محدود کردن خون‌ریزی لازم می‌باشد، سپس این ناحیه با یک پارچه استریل پوشانده می‌شود. 

بعد از بیوپسی ممکن است چه تغییراتی در بدنتان ایجاد شود؟

بیوپسی می‌تواند سبب خون‌ریزی، کبودشدگی وتورم شود. و باعث شود که احساس کنید توده بعد از بیوپسی بزرگتر شده‌است. بیشتر اوقات چیزی برای نگرانی وجود ندارد و به مرور زمان این علائم رفع می‌شوند و پزشک یا پرستار به شما یاد می دهند چگونه از محل بیوپسی شده مراقبت کنید و با دیدن چه علائمی باید به پزشک مراجعه کنید.
بیوپسی جراحی ممکن است اسکار (جای زخم) برجای بگذارد، یا ممکن است متوجه تغییراتی بسته به مقدار بافتی که برداشته شده، در شکل پستان‌هایتان شوید.

بیوپسی جراحی پستان چه چیزی را به ما نشان می‌دهد؟

پزشک (پاتولوژیست) زیر میکروسکوپ به بافت برداشته شده در بیوپسی نگاه می‌کند تا سلول‌های سرطانی را در آن پیدا کند.
از پزشک بپرسید چه موقع می‌توانید نتیجه بیوپسی را بگیرید چون قدم‌های بعدی بسته به جواب بیوپسی است.
اگر هیچ سلول سرطانی در بیوپسی وجود نداشته باشد، پزشک به شما زمان ماموگرافی و هرگونه تست بعدی را اطلاع می‌دهد.  
اگر تشخیص سرطان داده شود، پزشک با شما درمورد کارها و تست‌های دیگری که باید انجام دهید تا ماهیت سرطان سینه‌ تان بیشتر معلوم شود، و چگونه به بهترین شکل آن را درمان کنید، حرف می‌زند.                     شاید لازم باشد به پزشک‌های بیشتری مراجعه کنید.