در ادامه سری مقالات انواع سرطان پستان و بیماری های خوش خیم پستان به تغییرات فیبروکیستیک پستان میپردازیم.
تغییرات فیبروکیستیک پستان بسیار شایع هستند و نیازی به درمان ندارند؛ همچنین خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش نمیدهند.
تغییرات فیبروکیستیک پستان هنگامی اتفاق میافتد که در زنان کیستهای پر از مایع به همراه مناطقی از فیبروز در یک یا هر دو پستان ایجاد شود. (ممکن است این بیماری به عنوان بیماری فیبروکیستیک پستان شناخته شود، اما این شرایط پستانی به معنای واقعی بیماری نیست.) فیبروزبه معنی ضخیم شدن بافت پستان است که شما و پزشکتان می توانید از طریق لمس پوست پستان احساس کنید. فیبروز می تواند تا حدی محکم، طناب دار یا الاستیک باشد. فیبروز نیز می تواند به خودی خود بدون ایجاد کیست تشکیل شود.
تغییرات فیبروکیستیک پستان بسیار معمول است، نیازی به درمان ندارند و خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش نمیدهند. تغییرات پستان فیبروکیستیک رایج است. حدود نیمی از کل زنان تغییرات فیبروکیستیک را در برخی از نقاط پستان تجربه می کنند. این تغییرات معمولاً در زنان یائسه رخ می دهد و تحت تأثیر تغییرات سطوح هورمونهای بدن قرار می گیرد. ممکن است متوجه شوید که علائم شما درست قبل از قاعدگی بدتر میشوند. علاوه بر تورم در یک یا هر دو پستان، ممکن است شما درد ، حساسیت و ترشحات نوک پستان نیز داشته باشید.
تغییرات فیبروکیستیک پستان معمولاً از طریق معاینه بالینی پستان و سابقه علائم قابل تشخیص است. پزشک شما همچنین ممکن است از تستهای تصویربرداری مانند ماموگرافی و سونوگرافی برای معاینه پستان استفاده کند. در موارد نادر، کیستهای جداگانه ممکن است نیاز به بررسی بیشتر با سونوگرافی و برخی ممکن است نیاز به تخلیه و احتمالاً بیوپسی داشته باشند.
اگر علائم آزاردهنده دارید ، استراتژی های زیر ممکن است به شما کمک کند:
1.از داروهای مسکن بدون نسخه مانند استامینوفن (نام تجاری: Tylenol) یا ایبوپروفن (نام های تجاری: Advil ، Motrin) استفاده کنید- برچسب داروها را به دقت بخوانید و با پزشک خود مشورت کنید.
2.وقتی پستانهایتان دردناک هستند ، کمپرس گرم یا سرد را روی آنها قرار دهید.
3. سینهبند(سوتین) راحت و پشتیبان بپوشید (مانند سینه بند ورزشی پنبهای).
4.از خوردن مقادیر زیاد کافئین، نمک یا چربی در رژیم غذایی خودداری کنید که در برخی از خانم ها می توانند علائم را بدتر کنند.
5.از پزشک بخواهید که کیست بسیار بزرگی که باعث درد می شود را تخلیه کند.
6. مصرف داروی ضد بارداری را شروع کنید یا مصرف آن را متوقف کنید. (استفاده از تغییر در سطح هورمون ممکن است به برخی از خانمها کمک کند)
اگر علائم شما در کیفیت زندگی تداخل پیدا کند، با پزشک خود مشورت کنید.
علل تغییرات فیبروکیستیک پستان
علت دقیق تغییرات فیبروکیستیک پستانها مشخص نیست، اما متخصصان گمان می کنند که هورمونهای جنسی بخصوص استروژن در این فرآیند نقش دارند.
نوسان سطوح هورمونها در طول دوره قاعدگی شما می تواند باعث ناراحتی پستان و مناطقی از بافت مجاورشود که احساس درد و تورم می کنید. تغییرات فیبروکیستیک پستان قبل از شروع قاعدگی، باعث آزاردگی شما میشود و پس از شروع دوره قاعدگی، درد و ترس شما کاهش می یابد.
بافت فیبروکیستیک پستان در بررسی میکروسکوپی شامل اجزای مشخصی از قبیل موراد زیر میباشد:
- کیسههای گرد یا بیضی شکل (کیست)
- برجستگی بافت فیبرو مانند زخم (فیبروز)
- رشد بیش از حد سلول (هایپرپلازی) که مجراهای شیر یا بافتهای تولید کننده شیر (لوبول ها) پستان را پوشش می دهد
- لوبولهای بزرگ شده پستان (آدنوز)
عوامل خطر
داشتن پستانهای فیبروکیستیک خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش نمی دهد.
علائم تغییرات فیبروکیستیک پستان
علائم و نشانههای پستان فیبروکیستیک ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- توده هایی در پستان یا نواحی ضخیم شدن که تمایل به احاطه بافت پستان اطراف را دارند
- درد عمومی یا حساسیت پستان
- توده های پستان که از نظر اندازه با چرخه قاعدگی در نوسان هستند
- ترشح سبز یا قهوه ای تیره نوک پستان که تمایل به نشت بدون فشار و یا با فشار دارد
- تغییراتپستانی که در هر دو پستان مشابه است
- افزایش ماهانه دردهای پستان یا برآمدگی ناشی از چرخه میانی (تخمک گذاری) تا قبل از پریود
تغییرات فیبروکیستیک پستان در زنان، بیشتر در 20 تا 50 سالگی اتفاق می افتد. به ندرت زنان یائسه تغییرات پستان فیبروکیستیک را تجربه می کنند مگر اینکه تحت هورمون درمانی باشند.