بیوپسی غدد لنفاوی نگهبان (سنتینل)

در ادامه سری مقالات بیوپسی پستان به بیوپسی غدد لنفاوی نگهبان یا سنتینل می‌پردازیم. غدد گره های لنفاوی اندام های گرد کوچکی هستند که جزئی از سیستم لنفاوی بدن هستند. سیستم لنفاوی بخشی از سیستم ایمنی بدن است. این مجموعه شامل شبکه ای از عروق و اندام ها است که حاوی لنف ، مایعات واضح است که دارای گلبول های سفید خون و همچنین مایعات و مواد زائد سلول ها و بافت های بدن است. در فردی که مبتلا به سرطان است ، لنف نیز می تواند سلولهای سرطانی را که از تومور اصلی شکسته شده اند ، حمل کند.

لنف از طریق غدد لنفاوی فیلتر می شود ، که به طور گسترده در بدن یافت می شود و توسط رگ های لنفاوی به یکدیگر متصل می شوند. گروه های گره های لنفاوی در گردن ، زیر بغل ، قفسه سینه ، شکم و کشاله ران قرار دارند. غدد لنفاوی حاوی گلبولهای سفید خون (لنفوسیتهای B و لنفوسیتهای T) و انواع دیگر سلولهای سیستم ایمنی است. گره های لنفاوی باکتری ها و ویروس ها و همچنین برخی سلول های آسیب دیده و غیر طبیعی را به دام می اندازند و به سیستم ایمنی بدن در مبارزه با بیماری کمک می کنند.

بسیاری از انواع سرطان از طریق سیستم لنفاوی گسترش می یابد و یکی از اولین مکانهای انتشار این سرطان ها، غدد لنفاوی در نزدیکی آن‌ها است.

غدد لنفاوی نگهبان به عنوان اولین غده لنفاوی تعریف شده است که سلول های سرطانی به احتمال زیاد از تومور اولیه به آن گسترش می یابند. بعضی اوقات ، ممکن است بیش از یک غده لنفاوی نگهبان وجود داشته باشد.

بیوپسی غدد لنفاوی نگهبان یا سنتینل چیست؟

بیوپسی غدد لنفاوی سانتینل (SLNB) روشی است که در آن گره لنفاوی سنتینل شناسایی ، حذف و بررسی می شود تا سلولهای سرطانی وجود داشته باشد یا خیر. این بیماری در افرادی که قبلاً به سرطان مبتلا شده اند ، استفاده می شود.

یک نتیجه منفی SLNB نشان می دهد که سرطان هنوز به غدد لنفاوی مجاور یا اندام های دیگر گسترش نیافته است.

یک نتیجه مثبت SLNB نشان می دهد که سرطان در غدد لنفاوی نگهبان وجود دارد و ممکن است در سایر غدد لنفاوی مجاور (به نام غدد لنفاوی منطقه ای) و احتمالاً سایر ارگان ها نیز گسترش یابد. این اطلاعات می تواند به پزشک در تعیین مرحله سرطان (میزان بیماری در بدن) کمک کند و یک برنامه درمانی مناسب تهیه کند.

در طول بیوپسی غدد لنفاوی نگهبان چه اتفاقی می افتد؟

ابتدا باید غدد لنفاوی (یا گره ها) نگهدارنده واقع شود. برای این کار ، جراح یک ماده رادیواکتیو ، یک رنگ آبی یا هر دو در نزدیکی تومور تزریق می کند. جراح سپس از وسیله ای برای تشخیص غدد لنفاوی حاوی ماده رادیواکتیو یا به دنبال گره های لنفاوی رنگ آمیزی شده با رنگ آبی استفاده می کند. پس از قرارگیری گره لنفاوی سنتینل ، جراح برش کوچکی (حدود 1/2 اینچ) در پوست پوشاننده ایجاد می کند و گره را برمی دارد.

سپس غده سنتینل از نظر آسیب شناس ، از نظر وجود سلول‌های سرطانی بررسی می شود. در صورت یافتن سرطان ، جراح ممکن است غده های لنفاوی اضافی را ، چه در طی همان روش بیوپسی و چه در طی یک عمل جراحی پیگیری ، از بین ببرد. SLNB ممکن است به صورت سرپایی انجام شود یا ممکن است نیاز به مدت کوتاهی در بیمارستان داشته باشد.

SLNB معمولاً همزمان انجام می شود كه تومور اولیه برداشته می شود. در بعضی موارد این عمل قبل یا حتی بعد از عمل (بسته به میزان اختلال در رگهای لنفاوی) نیز انجام می شود.

مزایای بیوپسی غدد لنفاوی نگهبان چیست؟

SNLB به پزشکان کمک می کند تا سرطان را انجام دهند و خطر ابتلا به سلولهای تومور را در سایر نقاط بدن گسترش دهند. اگر گره sentinel برای سرطان منفی باشد ، ممکن است بیمار بتواند از جراحی گسترده تر گره لنفاوی اجتناب کند و عوارض احتمالی مربوط به حذف بسیاری از غدد لنفاوی را کاهش دهد.

مضرات احتمالی بیوپسی غدد لنفاوی نگهبان چیست؟

تمام جراحی ها برای از بین بردن غدد لنفاوی ، از جمله SLNB ، می تواند عوارض جانبی مضر داشته باشد ، اگرچه برداشتن کمتر گره های لنفاوی معمولاً با عوارض جانبی کمتری همراه است ، خصوصاً موارد جدی مانند لنف ودم. عوارض جانبی احتمالی شامل موارد زیر است:

  • لنف ادم یا تورم بافت: در حین جراحی غدد لنفاوی ، رگهای لنفاوی منتهی به و از گره سنتینل یا گروه گره بریده می شوند. این امر جریان طبیعی لنف را در ناحیه آسیب دیده مختل می کند ، که ممکن است منجر به ایجاد غیر طبیعی مایعات لنفاوی شود که می تواند باعث تورم شود. لنف ادم ممکن است باعث ایجاد درد یا ناراحتی در ناحیه آسیب دیده شود و پوست پوشاننده ضخیم یا سخت شود.
  • با وجود تعداد غدد لنفاوی برداشته شده ، خطر لنف ودم افزایش می یابد. با از بین بردن تنها گره لنفاوی نگهبان خطر کمتری دارد. در صورت برداشتن گسترده گره های لنفاوی در زیر بغل یا کشاله ران ، تورم ممکن است روی یک بازو یا ساق پا تأثیر بگذارد. علاوه بر این ، خطر ابتلا به عفونت در ناحیه یا اندام آسیب دیده افزایش یافته است. به ندرت ، لنفادما مزمن به دلیل برداشتن وسیع غدد لنفاوی ممکن است باعث ایجاد سرطان رگهای لنفاوی به نام لنفنگیوسارکوم شود.
  • سرم یا توده یا توده ناشی از ایجاد مایعات لنفاوی در محل عمل
  • تهوع ، سوزن سوزن شدن ، تورم ، کبودی یا درد در محل عمل و افزایش خطر عفونت
  • مشکل در حرکت قسمت بدن آسیب دیده
  • واکنش پوستی یا حساسیت به رنگ آبی مورد استفاده در SNLB
  • نتیجه بیوپسی منفی کاذب – یعنی سلولهای سرطانی در گره های لنفاوی سنتینل دیده نمی شوند حتی اگر قبلاً به غدد لنفاوی منطقه ای یا سایر قسمتهای بدن نیز سرایت کرده باشند. نتیجه بیوپسی منفی کاذب به بیمار و پزشک احساس غلط امنیتی درباره میزان سرطان در بدن بیمار می دهد.

آیا از SLNB برای کمک به تمام مراحل انواع سرطان استفاده می شود؟

شماره SLNB بیشتر برای کمک به مرحله سرطان پستان و ملانوما استفاده می شود. بعضی اوقات برای  سرطان آلت و سرطان آندومتر استفاده می شود. با این وجود ، این بیماری با سایر سرطان‌ها از جمله سرطان های ولوور و دهانه رحم و سرطان های روده ، معده ، مری ، سر و گردن ، تیروئید و سلول های غیر ریه سلول غیر کوچک مورد بررسی قرار می گیرد.

تحقیقات نشان داده در مورد استفاده از SLNB در سرطان پستان چیست؟

سلول های سرطانی پستان به احتمال زیاد ابتدا در غدد لنفاوی واقع در زیر بغل یا ناحیه زیر بغل ، جنب پستان آسیب دیده گسترش می یابد. اما ، در سرطان‌های پستان نزدیک به مرکز سینه (در نزدیکی استخوان سینه) ، سلول‌های سرطانی ممکن است ابتدا به غدد لنفاوی داخل قفسه سینه (در زیر استخوان سینه ، به نام گره های داخلی پستان) گسترش یابد تا بتوانند در زیر بغل شناسایی شوند.

تعداد غدد لنفاوی در زیر بغل در افراد مختلف متفاوت است. محدوده معمول بین 20 تا 40 است. از نظر تاریخی ، همه این غدد لنفاوی زیر بغل یا در یک عمل جراحی به نام دیسک گره لنفاوی زیر بغل یا ALND برداشته شده است. این به دو دلیل انجام شد: برای کمک به مرحله بندی سرطان پستان و کمک به جلوگیری از عود منطقه ای این بیماری. (عود منطقه ای سرطان پستان وقتی اتفاق می افتد که سلول های سرطانی پستان که به غده های لنفاوی مجاور مهاجرت کرده اند تومور جدیدی ایجاد می کند.)

با این حال ، از آنجا که از بین بردن چندین غدد لنفاوی در همان زمان خطر عوارض جانبی مضر را افزایش می دهد ، آزمایشات بالینی برای بررسی اینکه آیا فقط می توان غدد لنفاوی نگهبان را حذف کرد ، آغاز شد. دو کارآزمایی بالینی فاز 3 تصادفی تحت حمایت NCI نشان داده اند که SLNBبدون ALND برای انجام سرطان پستان و برای جلوگیری از عود منطقه ای در خانم هایی که علائم بالینی متاستاز غدد لنفاوی زیر بغل دارند ، مانند توده یا تورم در زیر بغل ، کافی نیست. باعث ناراحتی می شوند  و افرادی که با جراحی ، سیستم درمانی کمکی و رادیوتراپی تحت درمان قرار می گیرند.