در ادامه سری مقالات انواع سرطان پستان به کارسینوم لوبولار درجا میپردازیم. کارسینوم لوبولار درجا شرایطی غیر عادی است که در سلول های سازنده شیر در غدد پستانی ایجاد میشود. این کارسینوم درجا سرطان نیست اما اگر فردی با این شرایط تشخیص داده شود، ریسک بروز سرطان پستان در این فرد افزایش مییابد.
این کارسینوم به طور معمول در ماموگرافی تشخیص داده نمی شود و اغلب در نمونهبرداری بافت پستانی که برای بررسی هایی مانند توده مشکوک یا ماموگرام غیرعادی صورت گرفته کشف میشود.
زنان با تشخیص این کارسینوم ریسک بالاتری برای بروز سرطان بدخیم مهاجم یعنی متاستاتیک در هر دو سینه دارند؛ اگر شما با این شرایط تشخیص داده شوید، پزشکتان ممکن است جهت بررسی های بیشتر ریسک سرطان، تست های غربالگری و روشهای درمانی ویژهای توصیه کند.
علائم بالینی
کارسینوم لبولی درجا علامت و نشانه خاصی ندارد و پزشک شما ممکن است به طور تصادفی در نمونه برداشته شده از بافت پستانی شما مثلا برای بررسی توده غیر عادی متوجه وجود این کارسینوم شود.
زمان مراجعه به پزشک
زمانی که تغییر خاصی در سینه خود مانند وجود توده، ناحیه چروکیده یا غیرعادی پوستی،ضخیمشدگی ناحیه زیر پوست و مشاهده ترشحات نوک پستان احساس کردید، به پزشک مراجعه کنید.
از پزشکتان درباره تست های غربالگری سوال کنید. اغلب پزشکان تستهای غربالگری روتین را بعد از سن چهل سالگی توصیه می کنند.
علل کارسینوم
علت کارسینوم لوبولار درجا به طور دقیق شناخته نشده است. اما تصور می شود که این کارسینوم زمانی بروز مییابد که در سلول های تولید کننده شیر بافت غده ای جهشهای ژنتیکی رخ دهد و باعث شود سلول ها ظاهری غیرعادی یابند؛ این سلول های غیر عادی در لوبول به پستانی باقی میمانند و به بافتهای اطراف تهاجم نمی یابند.
اگر در بیوپسی کارسینوم لوبولار درجا تشخیص داده شود، به معنی سرطان نیست اما ریسک تبدیل به بدخیمی را افزایش میدهد که میتواند به بافتهای مجاور نفوذ و تهاجم کند.
ریسک سرطان سینه در زنانی که با کارسینوم لوبولار درجا تشخیص داده شده اند، حدود ۲۰ درصد است یعنی از هر ۱۰۰ زن که با این کارسینوم تشخیص داده شده است، ۲۰ نفر در آینده دچار سرطان پستان خواهد شد و در ۸٠ نفر تبدیل به سرطان نخواهد شد.
به طور کلی ریسک بروز سرطان برای هر زن ۱۲ درصد است؛ یعنی از هر ۱۰۰ نفر زن در جمعیت معمولی، ۱۲ نفر سرطان پستان خواهند داشت.
ریسک بروز سرطان در هر فرد به عوامل زیادی وابسته است؛ با پزشک خود برای آگاهی از این فاکتورها و عوامل مشورت کنید.