عوامل خطر سرطان پستان: سابقه بارداری

در ادامه سری مقالات عوامل خطر سرطان پستان، به ارتباط سابقه بارداری و سرطان پستان نیز با یکدیگرمی‌پردازیم. زنانی که تاکنون بارداری فول‌ترمی نداشته و یا اولین فرزندشان پس از ۳۰ سالگی متولد شده است، نسبت به زنانی که پیش از ۳۰سالگی زایمان کرده اند، ریسک ابتلای بالاتری به سرطان پستان قرار دارند.

سلول‌های پستانی از زمانی که در نوجوانی شروع به تشکیل می‌کنند، تا نخستین بارداری فول ترم، نابالغ بوده و بسیار فعال می‌باشند. این سلول‌های پستانی نابالغ پاسخدهی بالایی به هورمون استروژن و نیز مواد شیمیایی مختل‌کننده سطوح هورمونی دارند. نخستین بارداری فول‌ترم سبب می‌شود که سلول‌های پستانی کاملا بالغ گردند و رشدشان منظم‌تر شود. به همین علت است که بارداری فرد را در برابر خطر ابتلا به سرطان پستان، محافظت می‌کند. بارداری همچنین تعداد کلی چرخه‌های قاعدگی فرد را کاهش داده و این مورد دومین علت تاثیر محافظتی بارداری زودهنگام بر سرطان سینه در زنان می‌باشد. لازم به ذکر است که تحت سرپرستی گرفتن کودکان دیگر تاثیری بر ریسک ابتلا به سرطان سینه ندارد.

چه گام‌هایی می‌توان در جهت کاهش ریسک ابتلا برداشت؟

بارداری تصمیمی کاملا شخصی و پیچیده بوده و نیازمند تعهد و حمایت فراوان است. ناتوانی در این امر بسیار دردناک بوده و بارداری بدون وجود پارتنر برای برخی از زنان ممکن است بسیار آزاردهنده باشد.

ممکن است برخی از زنان تصمیم بگیرند که هرگز باردار نشوند. برخی دیگر نیز ممکن است در سنین بالاتر تصمیم به بچه‌دار شدن بگیرند. بسیاری از زنان نیز در اثر نازایی قادر به بارداری نمی‌شوند. پس از ابتلا به سرطان پستان، شانس تولد فرزند به علت عوارض جانبی طولانی مدت درمان مانند نازایی و نیز به علت دریافت هورمون‌درمانی به منظور کاهش ریسک بازگشت سرطان، کاهش می‌یابد (حین بارداری نمی‌توان از هورمون درمانی استفاده کرد). به علاوه، تاکنون پژوهش خاصی به منظور تعیین تاثیر هورمون‌های بارداری روی ریسک بازگشت سرطان پستان در زنانی که مبتلا به سرطان پستان گیرنده هورمونی مثبت بوده اند، ‌انجام نگرفته است. در صورتیکه عضو این دسته هستنید و قصد باردارشدن دارید، با پزشک خود مشورت کرده و خطرات را ارزیابی نمایید.

درصورتیکه امکان بارداری در سنین پایین‌تر برای شما فراهم باشد، بهتر است که این کار را بکنید. اما این را نیز در نظر داتشه باشید که این تصمیم بسیار شخصی بوده و تحت تاثیر فاکتورهای فراوان دیگری به جز ابتلا به سرطان پستان است.

ایجاد تغییراتی در سبک زندگی، حتی در صورتیکه در سنین بالاتری باردار شوید، می‌توانید ریسک ابتلای شما به سرطان سینه را حتی الامکان پایین نگه دارد:

  1. حفظ وزن در محدوده وزنی سالم
  2. ورزش منظم
  3. محدود کردن مصرف الکل
  4. خوردن غذاهای مقوی
  5. عدم استعمال سیگار