عوامل خطر سرطان پستان: جنسیت زن

جنسیت زن و سرطان پستان ارتباطی قوی با یکدیگر داشته و زن بودن به تنهایی بزرگترین عامل خطر سرطان سینه است. در سال ۲۰۱۹، حدود ۲۶۶۱۲۰ مورد جدید سرطان سینه تهاجمی و ۶۳۹۶۰ مورد سرطان سینه غیرتهاجمی در میان زنان آمریکایی شناسایی خواهند شد. مردان هم مبتلا به سرطان سینه می‌شوند، اما کمتر از یک درصد کل مبتلایان را تشکیل می‌ دهند. پیش‌بینی می شود که امسال در ایالات متحده، حدود ۲۵۵۰ مورد جدید سرطان سینه در مردان تشخیص داده شود.

از مهم‌ترین علل ارتباط جنسیت زن و سرطان پستان و درنتیجه تفاوت شیوع سرطان سینه در زنان و مردان عبارتند از:

  1. رشد پستان در زنان معمولا حدود ۳ الی ۴ سال زمان می‌برد و تا ۱۴ سالگی تکمیل می‌گردد. رشد کامل پستان در مردان شایع نیست و عمدتا از چربی تشکیل شده است، نه از غدد.
  2. سلول‌های پستان پس از تشکیل در زنان بسیار نابالغ بوده و فعالیت بالایی دارند، تا اینکه نخستین بارداری فول‌ترم رخ دهد. این سلول‌ها در عین نابالغ بودن، به میزان زیادی به استروژن و سایر هورمون‌ها از جمله عوامل محیطی مختل‌کننده ترشح هورمون‌ها، پاسخ می‌دهند.
  3. سلول‌های پستانی مردان غیرفعال بوده و بسیاری از مردان دارای سطوح پایینی از استروژن هستند.

درنتیجه، تحریک هورمونی سلول‌های پستانی آسیب‌پذیری که دارای میزان بالایی از پاسخ‌پذیری نسبت به هورمون‌ها هستند، خصوصا در دروان فوق حساس رشد پستان‌ها، علت ارتباط جنسیت زن و سرطان پستان را نسبت به جنسیت مرد توجیه می‌کند.

چه گام‌هایی در جهت کاهش ریسک می‌توان برداشت؟

تغییر جنسیت راهی معقول و ممکن برای پیشگیری از سرطان پستان به شمار نمی‌رود. اما می‌توانید تغییراتی در سبک زندگیتان ایجاد کنید که میزان مواجهه‌تان با هورمون استروژن کاهش پیدا کند و درنتیجه این ریسک مرتبط با جنسیت را کاهش دهید:

  1. حفظ وزن در محدوده وزنی سالم
  2. ورزش منظم
  3. محدود کردن مصرف الکل
  4. خوردن غذاهای مقوی
  5. عدم استعمال سیگار