تغذیه در صورت حالت تهوع و استفراغ هنگام درمان سرطان پستان

رویارویی با سرطان پستان

در ادامه سری مقالات رویارویی با سرطان پستان، تغذیه سرطان پستان و تغذیه در حین ابتلا به عوارض جانبی درمان سرطان پستان به تغذیه در صورت حالت تهوع هنگام درمان سرطان پستان خصوصا شیمی درمانی می‌پردازیم.

تقریباً تمام معالجات سرطان پستان درجات مختلفی از احتمال بروز تهوع و استفراغ دارند. بعضی از افراد هرگز دچار حالت تهوع یا استفراغ نمی‌شوند، در حالی که برخی دیگر مکرراً آن را تجربه می‌کنند. بسیاری از افراد در معده خود احساس ناراحتی می‌کنند که در این حالت شخص علاقه‌ای به خوردن غذا ندارد ، اما احساس تهوع نیز نمی‌کند. برخی افراد حالت تهوع دارند که بیش از یک هفته پس از شیمی درمانی  ادامه می‌یابد. خوشبختانه ، این عوارض جانبی تقریباً همیشه با انواع داروهای مختلف و تغییر شیوه زندگی کاهش می‌یابد.

اگر تهوع یا استفراغ دارید ، خود را مجبور به نوشیدن یا خوردن نکنید. اگر غالباً استفراغ می‌کنید حدود 4 تا 8 ساعت از خوردن غذا خودداری کنید. در طول راه ، چند جرعه آب یا چند تکه زنجبیل امتحان کنید. بعد از اینکه معده شما کمی آرام گرفت، شروع به جایگزینی برخی از مواد شیمیایی و مایعاتی کنید که به دلیل استفراغ ممکن است از دست داده باشید. عصاره مرغ یا سبزیجات ، نوشیدنی مناسب ورزش(حاوی الکترولیت ها و…) یا تکه‌های کوچک ژلاتین را امتحان کنید. این مواد به نرمال نگهداشتن مقدار آب بدنتان کمک می‌کنند. بیش از 2 روز پشت سر هم به مایعات خالی بسنده نکنید – چرا که به اندازه کافی مواد مغذی ندارند.

اگر در اثر درمان خصوصا شیمی درمانی دچار تهوع شده‌اید ، ممکن است متوجه شوید که بوی غذا علائمتان را تحریک می‌کند. می‌توانید از یک دوست ، همسر یا شریک زندگی بخواهید که  هنگامی که در منزل نیستید برای شما آشپزی کند ، بنابراین نیازی به استشمام بوی آشپزی نیست. بیرون ماندن از آشپزخانه می‌تواند کمک کننده باشد چرا که با غذاها و بوها ارتباط تنگاتنگی دارد.  در صورت امکان غذای بیرون بر سفارش دهید. همچنین ممکن است متوجه شوید که غذاهایی که دوست دارید یا نداریدف روز به روز تغییر می‌کنند. چیزهای جدید را امتحان کنید تا زمانی که غذایی را پیدا کنید که بتوانید تحمل کنید. همچنین بسایر خوب است که اگر می‌توانید روزانه 8 یا بیشتر فنجان از مایعات بنوشید.اگر می‌توانید برای هر بار استفراغ ، نصف فنجان دیگر نیز بنوشید.

در صورت تهوع کی و چگونه غذا بخورید

  • به طور مرتب وعده‌های غذایی کوچک بخورید. اگر بین وعده‌های غذایی ناراحتی معده  دارید ، سعی کنید در طول روز  6 تا 8 وعده غذایی کوچک و یک میان وعده هنگام خواب میل کنید.
  • برای کاهش بو و طعم غذا ، به جای غذای گرم ، غذای سرد یا هم دما با دمای اتاق  میل کنید.
  • در اتاق گرم غذا نخورید. هوا ممکن است تهویه نشده و مانده باشد و ناراحتی معده شما را بدتر کند.
  • قبل و بعد از غذا دهان خود را بشویید. این امر کمک می‌کند تا از شر هر نوع طعم بد دهان خلاص شوید.
  • اگر نیاز به استراحت دارید حداقل یک ساعت بعد از خوردن غذا در حالتی که سرتان کمی‌بالاتر است، دراز بکشید یا بنشینید. بالا نگه داشتن سرتان به کاهش حالت تهوع کمک می‌کند.

اگر پس از شیمی درمانی حالت تهوع دارید چه بخورید

  • مرغ یا سویا بخورید. اگر به طور ناگهانی احساس کردید که  گوشت قرمز دوست ندارید ،  بوقلمون ، مرغ یا سویا را امتحان کنید. (این اتفاق یک واکنش متداول پس از شروع درمان است.)
  • هنگام بیدار شدن از خواب و در هر ساعت کوتاهی  در طول روز ، غذاهای خشک مانند کراکر ، نان تست ، غلات و نان میل کنید. این غذا ها علاوه بر تامین مواد مغذی  و به تسویه معده‌تان نیز کمک می‌کنند.
  • به جای غذاهای گرم و تند غذاهای خنک بخورید. ماست بدون چربی ، آب میوه ، شربت و نوشیدنی‌های ورزشی را در نظر بگیرید. غذاهای تند ممکن است ناراحتی معده را تشدید  بکنند.
  • غذاهایی که بسیار شیرین ، چرب یا سرخ شده هستند، نخورید. این غذاها ممکن است  ناراحتی معده شما را بیشتر کنند. سیب زمینی‌ پخته ، آب پز یا پوره را در برنامه داشته باشید. برنج؛ سوپ خامه‌ای ساخته شده با شیر کم چرب؛ ژلاتین با طعم میوه؛ چوب شور و پودینگ کم چرب نیز می‌توانند گزینه‌های خوبی باشند.
  • در روزهایی که قرار است پروسه درمانی داشته باشید ، غذاهای مطلوب و نرم و سهل‌الهضمی  امتحان کنید. یک تخم مرغ آب‌پز بر روی نان تست خشک یا سینه مرغ مرغوب با نودل ساده گزینه خوبی است.
  • غذاهایی بخورید که بوی قوی ندارند. بوها ممکن است حالت تهوع ایجاد کند.