سندرم شوک توکسیک اختلالی تهدیدکنندهی زندگی و نادر است که در نتیجهی عفونتهای باکتریال ایجاد میشود. گاهی سندرم شوک توکسیک در نتیجهی توکسین تولید شده از باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس یا برخی استرپتوکوکها ایجاد میشود.
پیشتر سندرم شوک توکسیک در نتیجهی استفاده از تامپونهای با قدرت جذب بالا ایجاد میشندند اما با خارج شدن انواع خاصی از تامپونها از خط تولید میزان بروز این اختلال نیز کاهش یافت سندرم شوک توکسیک ممکن است هر کسی را درگیر کند مرد، بچه و یا زنان یائسه. از عوامل خطر آن میتوان به زخم پوستی و جراحی اشاره کرد.
علائم سندرم شوک توکسیک
- افزایش ناگهانی دمای بدن
- کاهش فشار خون
- تهوع یا اسهال
- ظهور جوشهایی شبیه آفتاب سوختگی در کف دست و پا
- گیجی
- درد عضلانی
- قرمزی چشمان، دهان یا گلو
- تشنج
- سردرد
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
در صورت بروز علائم سریعا به پزشک مراجعه کنید. به خصوص در صورت استفاده از تامپون یا عفونتت پوستی و زخم، بسیار مهم است.
ریسکفاکتورهای بیماری
سندرم شوک توکسیک هر کسی را فارغ از جنسیت و دیگر ویژگیها ممکن است درگیر کند. نیمی از آمار مربوط به موارد سندرم شوک توکسیک در زنانی که در سن قاعدگی هستند، گزارش شده است و نیمی دیگر مربوط به زنان و مردان سالمند و کودکان است. سندرم شوک توکسیک با موارد زیر در مرتبط است:
- پوست به تازگی بریده شده یا سوخته باشد
- به تازگی تحت عمل جراحی قرار گرفته باشد
- استفاده از روش پیشگیری از بارداری اسفنج، دیافراگم یا استفاده از تامپونهای با قدرت جذب بالا
- ابتلا به عفونتهای ویروسی مثل آنفولانزا یا آبله مرغان
عوارض سندرم شوک توکسیک
سندرم شوک توکسیک سیر پیشرفت سریعی دارد و از جمله عورض آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- شوک
- نارسایی کلیه
- مرگ
پیشگیری از سندرم شوک توکسیک
پیشتر مواردی از سندرم شوک توکسیک طی استفاده از انواع خاصی از تامپونها، فرد را درگیر میکرد اما اکنون دیگر شرکتها مجاز به استفاده از مواد اولیه مرتبط با این اختلال نبوده و برندهای خاص مشکلآفرین خط تولید این دست از تامپونها را متوقف کردهاند. همچنین سازمان غذا و دارو تولیدکنندگان را موظف کرده است تا از میزان اندازهگیری استاندارد استفاده کرده و میزان جذب هر محصول را روی آن حک کنند.
اگر از تامپون استفاده میکنید سعی کنید از انواع با قدرت جذب پایین استفاده نمایید و به طور منظم هر 2 الی 4 ساعت یکبار آن را عوض کنید.
سندرم شوک توکسیک میتواند عود کند، در صورتی که سابقهی ابتلا به سندرم شوک توکسیک یا عفونتهای استرپتوکوکی یا استافیلوکوکی دارید از تامپون استفاده نکنید.
تشخیص سندرم شوک توکسیک
یک آزمایش به تنهایی قادر به تشخیص سندرم شوک توکسیک نیست. لازم است برای تشخیص وجود عفونت استاف یا استرپتوکوکی هم آزمایش خون و هم آزمایش ادرار بدهید. واژن، دهانهی رحم و حلق ممکن است از برای آزمایش به کمک سواب نمونهبرداری شود. به دلیل اینکه سندرم شوک توکسیک ممکن است اندامهای مختلفی را درگیر سازد، ممکن است پزشک برای تشخیص میزان شدت بیماری، رادیوگرافی و CT اسکن تجویز کند.
درمان سندرم شوک توکسیک
در صورت ابتلا به این بیماری در بیمارستان بستری خواهید شد و در حالی که پزشکان در حال بررسی منبع عفونت هستند تحت درمان آنتیبیوتیکی قرار خواهید گرفت، برای بالا بردن فشار خون، دارو و مایعات تجویز خواهند شد و دیگر درمانهای حمایتی برای حل دیگر علائم را دریافت خواهید کرد. مواد سمی ترشح شده از باکتریها باعث کاهش فشار خون میشود که در طی آن کلیهها نارسا شده و نیاز به دیالیز خواهید داشت.
جراحی
برای برداشتن بافت ناحیه عفونی شده، جراحی خواهید شد.