مراقبت پس از سکته قلبی

بعد از سکته قلبی چه باید کرد

حمله یا سکته قلبی (انفارکتوس میوکارد (MI)) هنگامی اتفاق می‌افتد که یک یا چند شریان کرونری (که خون غنی از اکسیژن را به قلب می‌رسانند) مسدود شوند. انسداد معمولاً زمانی اتفاق می‌افتد که پلاک داخل شریانی پاره شده و لخته خون در شریان تشکیل شود.

پس از یک حمله قلبی، ممکن است نگران آینده خود باشید. طی چند هفته آینده قلب شروع به بهبود می‌کند. اگرچه ترک عادت‌های قدیمی سخت است، اما می‌توانید با ایجاد برخی از تغییرات در سبک زندگی خود و مصرف داروها، از سکته قلبی بعدی جلوگیری کنید. برای سرعت بخشیدن به بهبودی خود در خانه، می‌توانید از اطلاعات زیر ایده بگیرید.

مراقبت پس از سکته قلبی بخش کلیدی در درمان و ایمنی است. حتماً همه قرار ویزیت‌ها را تعیین کرده و سر وقت مراجعه کنید و در صورت بروز مشکل با پزشک یا پرستار تماس بگیرید. همچنین بهتر است نتایج آزمایشات خود را بدانید و لیستی از داروهای مصرفی خود را نزدتان نگه دارید.

مراقبت پس از سکته قلبی

فعالیت بدنی

  • تا زمانی که پزشک اجازه ندهد، ورزش سنگین انجام ندهید و یا هر چیز سنگینی را بلند نکنید، نکشید و فشار ندهید. از پزشک خود بپرسید که انجام چه نوع فعالیت‌هایی برای شما بی‌خطر است.
  • اگر پزشک برایتان برنامه بازتوانی قلبی (توانبخشی) تنظیم نکرده است، درمورد اینکه آیا این برای شما مناسب است یا نه با او صحبت کنید. بازتوانی قلبی شامل ورزش کردن تحت نظارت است. همچنین شامل اصلاح رژیم غذایی و تغییر سبک زندگی و حمایت عاطفی است. این کار ممکن است خطر ابتلا به مشکلات قلبی در آینده را کاهش دهد.
  • فعالیت‌های خود را به آرامی افزایش دهید. هنگام خستگی، استراحتی کوتاه کنید.
  • اگر پزشک توصیه کرد، بیشتر ورزش کنید. پیاده‌روی انتخاب خوبی است. به مرور مقدار پیاده‌روی خود را هر روز افزایش دهید. حداقل هفته‌ای دو ساعت ورزش کنید. همچنین می‌توانید شنا کنید، دوچرخه سواری کنید یا فعالیت‌های دیگری انجام دهید. قبل از شروع یک برنامه ورزشی با پزشک خود صحبت کنید تا مطمئن شوید این نوع برنامه برایتان بی‌خطر است.
  • از پزشک خود درباره زمانی که می‌توانید دوباره رانندگی کنید، به کار خود برگردید و سایر کارهای روزمره را انجام دهید، سوال کنید.
  • می‌توانید به محض آن که احساس آمادگی بدنی داشتید، رابطه جنسی برقرار کنید. غالباً منظور از این آمادگی بدنی زمانی است که می‌توانید به راحتی راه رفته یا از پله ها بالا بروید. در صورت هر گونه نگرانی با پزشک خود صحبت کنید. اگر نیتروگلیسیرین مصرف می‌کنید، از داروهای تقویت کننده نعوظ مانند سیلدنافیل (ویاگرا)، تادالافیل (سیالیس) یا واردنافیل (لویترا) استفاده نکنید.

تغییر سبک زندگی

اقداماتی برای بهبودی پس از حمله قلبی و جلوگیری از حمله بعدی در آینده وجود دارد که به عنوان “پیشگیری ثانویه” شناخته می‌شود. ابتدا مطمئن شوید که نوع بیماری قلبی خود را می‌شناسید. پزشک عوامل خطر و چگونگی کمک به جلوگیری از آسیب بعدی قلبی را به شما می‌گوید. سپس برای ایجاد سبک زندگی سالم نکات زیر را دنبال کنید.

  • سیگار نکشید. مصرف دخانیات یک عامل خطر اصلی برای بیماری‌های قلبی است و به دیواره رگ‌های خونی آسیب می‌رساند که می‌تواند از رسیدن خون و اکسیژن به قلب و سایر اندام‌ها جلوگیری کند. همچنین می‌تواند باعث لخته شدن خون شود که ممکن است منجر به حملات قلبی شود. نیکوتین، ماده اصلی شیمیایی موجود در تنباکو، فشار خون را افزایش می‌دهد. اگر سیگار می‌کشید، از دکتر خود بخواهید تا در تنظیم برنامه ترک سیگار به شما کمک کند. علاوه‌بر عدم استعمال مستقیم سیگار، سعی کنید در معرض دود سیگار نیز قرار نگیرید.
  • فشار خون خود را کنترل کنید. فشار خون بالا باعث فشار بر قلب و رگ‌های خونی می‌شود. با پزشک خود در مورد راه‌های کنترل فشار خون صحبت کنید. این راه‌ها شامل ورزش کردن، رژیم غذایی کم نمک و کاهش وزن (در صورت اضافه وزن) است. همچنین ممکن است پزشک برای کمک به کنترل فشار خون، داروهایی را تجویز کند. بسیار مهم است که دستورات پزشک را برای همه داروهایتان دنبال کنید.
  • سطح کلسترول خود را کنترل کنید. کلسترول دو نوع است؛ لیپوپروتئین‌های با چگالی بالا (HDL) “خوب” هستند و لیپوپروتئین‌های با چگالی کم (LDL) “بد” هستند. سطح بالای کلسترول “بد” در خون خطر بیماری قلبی را افزایش می‌دهد. اگر قبلا دچار سکته قلبی شده‌اید، پزشک برای کمک به کنترل سطح کلسترول، داروهایی را تجویز می‌کند. همچنین باید یک رژیم غذایی سالم برای قلب خود داشته باشید و یک برنامه ورزشی را شروع کنید.
  • بررسی دیابت. دیابت بیماری است که با سطح هورمون انسولین ارتباط دارد. اگر بدن هیچ انسولینی تولید نکند، ممکن است که دیابت نوع یک داشته باشید، یا اگر بدنتان انسولین کافی تولید نمی‌کند یا به درستی از آن استفاده نمی‌کند، ممکن است که دیابت نوع دو داشته باشید. ابتلا به دیابت خطر حمله قلبی و سکته را افزایش می‌دهد. با پزشک خود در مورد غربالگری دیابت صحبت کنید. اگر به دیابت مبتلا هستید، پزشک می‌تواند به شما کمک کند تا برنامه‌ای برای مدیریت شرایط خود ایجاد کنید.
  • ورزش کردن: ورزش‌های منظم قلبی می‌تواند قلب را قوی‌تر کند. به عنوان مثال، می‌توان به پیاده‌روی، دویدن، دوچرخه‌سواری و شنا اشاره کرد. ورزش کردن به قلب کمک می‌کند که خون را بهتر پمپاژ کرده و اکسیژن را به بدن برساند. این امر می‌تواند سطح کلسترول و فشار خون را کاهش دهد. همچنین به تسکین استرس نیز کمک می‌کند. ورزش منظم و رژیم غذایی سالم می‌تواند به کاهش وزن کمک کند. اضافه وزن یک عامل خطر برای ابتلا به بیماری‌های قلبی است. کاهش فقط 10 درصد از وزن بدن می‌تواند به کاهش خطر کمک کند. قبل از شروع ورزش یا شروع مجدد ورزش‌های قبلی پس از حمله قلبی، با پزشک خود مشورت کنید. پزشک می‌تواند فعالیت‌تان را کنترل کرده و شما را در مسیر درست قرار دهد.
  • سطح استرس خود را کنترل کنید. حملات قلبی می‌توانند ترسناک و ناراحت‌کننده باشند. در مورد نحوه کنار آمدن با احساساتتان از پزشک خود راهنمایی بخواهید. افسردگی و استرس می‌تواند خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را افزایش دهد.

بعد از سکته قلبی چه بخوریم

  • رژیم غذایی سالم برای قلب داشته باشید. غذایی که می‌خورید بر جریان خون تأثیر می‌گذارد. رژیم غذایی حاوی چربی‌های “بد” (چربی‌های اشباع و ترانس) می‌تواند باعث رسوب (پلاک) در عروق شود. پلاک سرعت جریان خون به قلب را کم کرده و یا از عبور خون ممانعت می‌کند. با گذشت زمان، پلاک می‌تواند عروق را مسدود کند و باعث حمله قلبی یا نارسایی قلبی شود. غذاهایی را که کلسترول و چربی‌های اشباع شده کمتری دارند را به رژیم خود اضافه کنید. میوه و سبزیجات بیشتری بخورید. مصرف گوشت قرمز را کم و بیشتر گوشت سفید و ماهی بخورید. کمتر از محصولات لبنی پرچرب استفاده کنید. مصرف نمک (سدیم) و شکر را کاهش دهید. از مصرف غذاهای سرخ شده و فرآوری شده خودداری کنید.

داروها

  • با مصرف داروها ایمن باشید. داروهای خود را دقیقاً طبق دستورالعمل مصرف کنید. اگر فکر می‌کنید که با داروی خود مشکلی دارید با پزشک یا پرستار خود تماس بگیرید و در مورد داروهای خاصی که پزشک تجویز می‌کند اطلاعات بیشتری کسب کنید. مصرف داروی خود را قطع نکنید، مگر اینکه پزشک بگوید. عدم مصرف دارو ممکن است خطر حمله قلبی دیگری را افزایش دهد.
  • ممکن است به چندین دارو برای کاهش خطر حمله قلبی مجدد نیاز داشته باشید. این داروها شامل:
    * داروهای فشار خون مانند مهارکننده‌های آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACE)، مسدود‌کننده‌های گیرنده آنژیوتانسین (ARBs) II و بتا بلاکرها
    * داروهای کنترل‌کننده کلسترول (استاتین‌ها)
    * آسپرین و سایر داروهای رقیق‌کننده خون که از لخته شدن خون (که می‌تواند باعث حمله قلبی شود) جلوگیری می‌کنند.
  • اگر پزشک نیتروگلیسیرین تجویز کرده است، همیشه آن را به همراه داشته باشید. اگر علائم آنژین قلبی دارید، مانند احساس درد یا فشار در قفسه سینه، بنشینید و استراحت کنید و اولین دوز نیتروگلیسیرین را طبق دستور مصرف کنید. اگر علائم‌تان در عرض پنج دقیقه بدتر شد یا بهبود نیافت، بلافاصله با 115 تماس بگیرید. با اپراتور اورژانس تا رسیدن کمک روی خط تلفن بمانید؛ او به شما دستورالعمل‌های بیشتری می‌دهد.
  • بدون مشورت با پزشک خود، از هیچ داروی بدون نسخه یا محصولات بهداشتی طبیعی استفاده نکنید.

سالم ماندن

  • سایر وضعیت سلامتی خود مانند فشار خون و دیابت را کنترل کنید.
  • از سرماخوردگی و آنفلوانزا پیشگیری کنید. واکسن پنوموکوک تزریق کنید (اگر قبلاً یک دوز از این واکسن را تزریق کرده‌اید، از پزشک خود بپرسید که آیا به دوز دیگری نیاز دارید یا خیر). واکسن آنفولانزا را هر پاییز بزنید. اگر در محیط اطراف افراد مبتلا به سرماخوردگی یا آنفولانزا هستید، مرتباً دستان خود را بشویید.
  • حتماً علائم آنژین (درد) قلبی را که اخیرا تجربه کردید، حتی اگر از بین رفته باشند، به پزشک خود بگویید. به علائم خود توجه کنید. آنچه را که برایتان به طور معمول رخ می‌دهد را بدانید و یاد بگیرید که چگونه آن را کنترل کنید. بدانید که چه موقع باید درخواست کمک بکنید.
  • در مورد احساسات خود با خانواده، دوستان یا مشاور خود صحبت کنید. داشتن احساس ترس، عصبانیت، ناامیدی، درماندگی و حتی احساس گناه امری طبیعی است. صحبت صریح در مورد احساسات بد به شما کمک می‌کند تا راحت‌تر با آن‌ها کنار بیایید. اگر علائم افسردگی دارید، با پزشک خود صحبت کنید.

چه موقع باید کمک بگیرید؟

هرزمان احساس کردید که ممکن است به مراقبت‌های اورژانسی نیاز داشته باشید با 115 تماس بگیرید. به عنوان مثال اگر:

  • علائم حمله قلبی دارید که ممکن است شامل موارد زیر باشد:
    * احساس درد یا فشار یا احساس عجیب و مبهم در قفسه سینه
    * تعریق
    * تنگی نفس
    * حالت تهوع یا استفراغ
    * احساس درد و فشار یا احساس عجیب در پشت، گردن، فک یا قسمت فوقانی شکم یا در یک یا هر دو شانه یا بازوها
    * سبکی سر یا ضعف ناگهانی
    * ضربان قلب سریع یا نامنظم

بعد از تماس با 115، اپراتور اورژانس ممکن است به شما بگوید که یک قرص با دوز بزرگسال یا دو تا چهار آسپرین با دوز پایین را بجوید. منتظر آمبولانس باشید و سعی نکنید که خودتان رانندگی کنید.

  • علائم آنژین مانند درد قفسه سینه یا احساس فشار دارید که با استراحت از بین نمی‌رود یا در عرض پنج دقیقه بعد از مصرف دوز نیتروگلیسیرین بهبود نمی‌یابد.
  • از دست دادن سطح هوشیاری
  • احساس می‌کنید دوباره دچار حمله قلبی شده‌اید.

در موارد زیر فورا با پزشک یا پرستار خود یا فوریت‌های پزشکی تماس بگیرید:

  • علائم آنژین مانند درد یا فشار قفسه سینه شدیدتر، متفاوت تر یا بدتر از حد معمول
  • تنگی نفس جدید یا افزایش یافته
  • سرگیجه یا سبکی سر، یا احساس می‌کنید که ممکن است غش کنید.

از نزدیک مراقب تغییرات سلامتی خود باشید و در صورت بروز هرگونه مشکل با پزشک یا پرستار خود تماس بگیرید.