تغذیه بیماران پارکینسونی

مبتلایان به پارکینسون برای هیدراتاسیون (آب‌رسانی)، کاهش علائم و سلامت عمومی بدن به رژیم غذایی مناسب نیاز دارند. اگرچه رژیم غذایی خاصی برای بیماران مبتلا به پارکینسون مشخص نشده است اما تغییر رژیم غذایی یک گام مهم در حفظ قدرت بدن و تأثیرگذاری‌ داروها است. در ادامه به بررسی نگرانی‌های شایع مبتلایان به پارکینسون می‌پردازیم و تأثیر تغذیه و رژیم غذایی بر روی رفع این نیازها را بررسی می‌کنیم:

کاهش تراکم استخوان و پوکی استخوان 

مطالعات نشان می‌دهند که خطر کاهش تراکم استخوان در مبتلایان به پارکینسون بیشتر از دیگران است. علاوه‌بر این پیشرفت بیماری، بی‌ثباتی فیزیکی و از دست‌دادن تعادل را در پی دارد که احتمال زمین‌خوردن را افزایش می‌دهند. مبتلایان به این بیماری باید مواد مغذی تقویت‌کننده استخوان را در برنامه غذایی روزانه خود جای دهند. مواد مغذی همچون کلسیم، منیزیم، ویتامینD و ویتامین K. همچنین قرارگیری در معرض نور آفتاب به طور منظم نیز بسیار حائز اهمیت است. چراکه با افزایش ویتامین D سبب تقویت استخوان‌ها می‌شود. پیاده‌روی و دیگر تمرینات ورزشی تحمل وزن به حفظ قدرت استخوان‌ها و کاهش احتمال شکستگی کمک می‌کنند.

کم‌آبی بدن

بیماری کم‌آبی تنها در ایالات متحده سالانه 1.8 میلیون روز مراقبت بیمارستانی ( هر بیمار حدوداً 10 روز) و هزینه‌ای بیش از یک میلیارد دلار را به خود اختصاص می‌دهد. داروهای پارکینسون خطر کم‌آبی بدن را افزایش می‌دهند که با سرگیجه، ضعف، عدم تعادل، مشکلات تنفسی، بیماری‌های کلیوی و حتی مرگ همراه است. علائم بیماری کم‌آبی شامل خستگی، کاهش انرژی و یبوست می‌شود که این علائم همگی از عوارض پارکینسون هستند. نوشیدن آب به مقدار زیاد و مصرف مواد غذایی سرشار از آب مانند میوه و سبزیجات در طول روز مانع شدت یافتن علائم این بیماری می‌شوند. داروهای پارکینسون در بعضی موارد خشکی دهان را سبب می‌شوند. نوشیدنی‌های کافئین‌دار مانند قهوه، چایی و نوشابه احساس تشنگی را شدت می‌بخشند و باید مصرف آنها را محدود کرد.

یبوست و سفت‌شدن روده

پارکینسون حرکت روده را کند می‌کند و منجر به یبوست می‌شود. به همین دلیل مبتلایان به این بیماری باید به میزان کافی فیبر مصرف کنند. این افراد باید میوه و سبزیجات تازه یا غلات سرشار از فیبر را در رژیم غذایی خود جای دهند. درصورتی‌که یبوست درمان نشود سفت‌شدن روده را در پی خواهد داشت. در این بیماری به دلیل سفت و خشک‌بودن مدفوع تخلیه روده امکان‌پذیر نیست یا بسیار دشوار است. درمان این بیماری به بستری‌شدن و حتی گاهی عمل جراحی نیاز دارد.

کاهش وزن ناخواسته

افراد مبتلا به پارکینسون اغلب با کاهش وزن ناخواسته رو به رو می‌شوند که علت آن حالت تهوع، کاهش اشتها، افسردگی و کندشدن حرکات بدن است. کاهش وزن ناخواسته همراه با تغذیه نادرست عوارضی همچون ضعف سیستم ایمنی، از بین رفتن عضلات، از دست‌دادن مواد مغذی حیاتی، افزایش خطر ابتلا به دیگر بیماری‌ها و حتی فوت بیمار را در پی خواهد داشت. تغییر زمان وعده‌های غذایی برای این بیماران بسیار ضروری است. بهتر است این افراد از غذاهای ساده‌ای که فرآیند پخت دشواری ندارند استفاده کنند تا فرآیند آماده سازی غذا آنها را خسته نکند و انرژی بیشتری به غذا خوردن اختصاص دهند. تهیه غذا از رستوران‌های بهداشتی و فریزکردن قسمتی از غذا راه‌حل‌های ساده تهیه غذا هستند. یک صبحانه مقوی می‌تواند انرژی بیشتری را برای انجام فعالیت‌های روزانه در اختیار این بیماران قرار دهد.

عوارض جانبی داروها

در حالی‌که داروها نقش مهمی در کنترل علائم بیماری پارکینسون دارند اما ممکن است عوارض جانبی ناخواسته‌ای را سبب شوند. مصرف بیش از یک دارو باعث افزایش عوارض جانبی ناخواسته می‌شود.

عوارض جانبی مرتبط با رژیم غذایی و تغذیه عبارتند از:

  • حالت تهوع
  • کاهش اشتها که معمولاً با کاهش وزن همراه است.
  • تورم (ادم یا خیز)
  • پرخوری و افزایش وزن
  • اسهال یا یبوست

به دلیل بروز عوارض جانبی مصرف هیچ یک از داروها را قطع نکنید. اما حتماً پزشک خود را از بروز آنها مطلع کنید. پزشک و داروساز باید در جهت پیشگیری از بروز عوارض جانبی یا کنترل آنها با یکدیگر همکاری کنند.

زمان مصرف دارو

یکی از مهم‌ترین داروهایی که برای درمان پارکینسون تجویز می‌شود، لوودوپا است. این دارو با روند جذب پروتئین در روده کوچک تداخل دارد. بنابراین باید زمان وعده‌های غذایی و مصرف دارو را تنظیم کرد. به منظور پیشگیری از تداخل پروتئین_لوودوپا بهتر است این دارو رو با شکم خالی مصرف کنید. با پزشک خود پیرامون میزان پروتئین مورد نیاز بدن خود و همچنین زمان مناسب مصرف دارو جهت جذب بهتر مشورت کنید.