به دلایل زیادی افراد با افزایش سن کم تحرکتر میشوند. این دلایل میتواند شامل مشکلات سلامتی، وزن، درد یا نگرانی از افتادن باشد. همچنین افراد مسن ممکن است فکر کنند که ورزش کردن برایشان مناسب نیست. اما هرچه پیرتر میشوید، سبک زندگی فعال اهمیت بیشتری پیدا میکند.
مطالعات نشان میدهند که فعالیت بدنی یکی از عوامل موثر در طول عمر است و چندین سال به طول زندگی میافزاید؛ حتی اگر تا قبل از سنین پیری ورزش نکرده باشید. فعال بودن فقط به معنای افزودن طول عمر نیست، بلکه به معنای داشتن زندگی سالم در طول این سالها نیز است.
تحرک میتواند به افزایش انرژی، حفظ بینیازی از دیگران، حفاظت از قلب و کنترل علائم بیماری یا درد و وزن کمک کند. ورزش منظم برای ذهن، خلق و خوی و حافظه نیز سودمند است.
فواید سلامت جسمی
کمک به حفظ یا کاهش وزن
از آنجایی که بهطور طبیعی با افزایش سن متابولیسم بدنی کاهش مییابد، حفظ وزن سالم یک چالش است. ورزش به افزایش متابولیسم و توده عضلانی و سوختن کالری بیشتر کمک میکند.
کاهش تاثیر ناخوشیها و بیماریهای مزمن
افرادی که ورزش میکنند عملکرد سیستم ایمنی و گوارشیشان بهبود مییابد، فشارخون و تراکم استخوانیشان بهتر میشود و خطر ابتلا به بیماری آلزایمر، دیابت، چاقی، بیماریهای قلبی، پوکی استخوان و برخی سرطانها کاهش مییابد.
ارتقای تحرک، انعطافپذیر و تعادل
ورزش قدرت، انعطافپذیری و وضعیت را بهبود میبخشد و به تعادل، هماهنگی و کاهش خطر افتادن کمک میکند. همچنین، تمرینات قدرتی به تسکین علائم بیماریهای مزمن مانند آرتریت کمک میکند.
فواید سلامت روانی
بهبود خواب
کیفیت خواب برای سلامتی عمومی بدن ضروری است. ورزش منظم میتواند در سریعتر به خواب رفتن، خواب عمیقتر و داشتن احساس پرانرژیتر و شادابی هنگام بیدارشدن کمک کند.
تقویت روحیه و اعتماد به نفس
ورزش یک کاهندهی استرس بزرگی است و اندورفین تولیدشده میتواند به کاهش ناراحتی، افسردگی یا اضطراب کمک کند. فعال بودن و احساس قدرت به داشتن اعتماد به نفس بیشتری کمک میکند.
تاثیرات شگفتانگیز بر مغز
فعالیتهایی مانند سودوکو و پازل کلمات میتوانند به فعال نگه داشتن مغز کمک کنند، اما به تاثیرات سودمند ورزش بر مغز نمیرسند. ورزش میتواند به عملکرد مغز در خلاقیت و کارهای چندمنظوره و به پیشگیری از کاهش حافظه، زوال شناختی و دمانس کمک کند. همچنین، فعال بودن به کندشدن پیشرفت اختلالات مغزی مانند بیماری آلزایمر کمک میکند.
اگر از ورزش کردن متنفرید…
اگر ورزش کردن را دوست ندارید، تنها نیستید. مجبور نیستید برای ایجاد تفاوت بسیار در سلامتیتان تا خیس عرق شدن یا درد همهی عضلاتتان ورزش کنید. به فعالیتهایی که لذت میبرید و به چگونگی تبدیل آنها به برنامهای تمرینی فکر کنید.
- هنگام وزنهزنی به موسیقی یا کتاب صوتی گوش کنید.
- هنگام پیادهروی به ویترین مغازهها نگاه کنید.
- هنگام پیادهروی عکاسی کنید.
- تنیس را به صورت مسابقهای بازی کنید.
- در کلاسهای یوگا و سالنهای ورزشی با افراد جدید آشنا شوید.
- هنگام کار با تردمیل فیلم یا برنامه تلویزیونی موردعلاقهتان را تماشا کنید.
- به جای گفتگو با دوستتان هنگام قهوهخوری، در حین پیادهروی یا تمرینات کششی و قدرتی گفتگو کنید.
- هنگام احساس استرس به دویدن، پیادهروی یا دوچرخهسواری بروید، بعد آن میبینید که چقدر احساس بهتری دارید.
- شریک ورزشی داشته باشید، کسی که از بودن با او لذت میبرید و فعالیت جدید امتحان کنید.
ایمنی را فراموش نکنید
ورزش و فعال بودن یکی از سالمترین تصمیماتی است که هنگام افزایش سن میتوانید بگیرید، اما مهم است که بهطور ایمن و بدون خطر انجام دهید.
قبل از شروع هر برنامهی ورزشی از پزشک خود اجازه بگیرید، به خصوص اگر از قبل بیماری دارید. درمورد فعالیتهایی که نباید انجام دهید، بپرسید.
مشکلات سلامتی خود را در نظر بگیرید. به یاد داشته باشید که چگونه مشکلات سلامتیتان بر تمرینات تاثیر میگذارد. برای مثال، در دیابت هنگام تنظیم برنامهی ورزشی باید زمان مصرف داروها و وعدههای غذایی نیز تنظیم شود.
به بدن خود توجه کنید. ورزش نباید باعث آسیب و احساس بدی شود. در صورت احساس سرگیجه یا تنگی نفس، ایجاد فشار یا درد قفسه سینه، تعریق سرد یا احساس درد بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. اگر مفصلتان دچار قرمزی، تورم یا دردناک شد، به ورزش فاصله دهید. بهترین راه برای مقابله با آسیب، از همان اول جلوگیری کردن است. اگر مرتبا بعد از ورزش احساس درد و ناراحتی میکنید، سعی کنید مدت زمان کمتر اما دفعات بیشتری در روز ورزش کنید.
آرام شروع کنید و پیوسته ادامه دهید. اگر مدتی ورزش نکردهاید، برنامهی ورزشیتان را کمکم شروع کنید. تمرینات را با فاصله افزایش ده دقیقهای دو بار در روز انجام دهید یا هفتهای فقط یک کلاس داشته باشید. اگر نگران افتادن هستید یا مشکل قلبی دارید، با تمرینات آسان نشسته شروع کنید و به آرامی سلامتی و اعتماد به نفس خود را افزایش دهید.
با گرمکردن و سردکردن و دردسترس داشتن آب، از آسیب و ناراحتی جلوگیری کنید.
برنامه ورزشیتان را برای حداقل سه یا چهار بار در هفته تنظیم کنید تا به عادت تبدیل شود و خود را مجبور به انجام کنید. اگر فعالیتهای لذتبخش خود را پیدا کنید این کار راحتتر میشود.
با تمرکز ورزش کنید. سعی کنید به احساس بدنتان هنگام حرکت تمرکز کنید، برای مثال به ریتم تنفسی، نحوه خوردن پاهایتان به زمین و انعطاف عضلاتتان توجه کنید. متمرکز ورزش کردن شرایط جسمی را سریعتر بهبود میبخشد، استرس و اضطراب را بهتر تسکین میدهد و جلوگیری از حوادث و صدمات را بیشتر میکند.