برندهای تجاری ایالات متحده
- Omeprazole
- PrilOSEC
- PrilOSEC OTC
تعریف امپرازول
از امپرازول در شرایطی که اسید معده بیش از حد باشد، درمان زخم معده و دوازدهه و رفلاکس معده استفده میشود. رفلاکس معده زمانی اتفاق میافتد که اسید معده به طرف مری برمیگردد. از امپرازول به همراه آنتی بیوتیکهایی مثل آموکسیسیلین یا کلاریترومایسین برای درمان زخمهای مرتبط با عفونت ناشی از باکتری H.pylori نیز استفاده میشود.
در درمان بیماری Zollinger-Ellison، بیماریای که تولید اسید معده بالا میباشد، دیسپسی که باعث اسیدی بودن معده، آروغ، سوزش معده و سوء هاضمه میشود نیز از امپرازول استفاده میشود.
به علاوه امپرازول برای پیشگیری از خونریزی دستگاه گوارش فوقانی در بیماریهای جدی نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
امپرازوال نوعی مهارکنندهی پمپ پروتئین است که عمکلکرد آن به صورت کاهش تولید اسید توسط معده میباشد. این دارو به هر دو صورت بدون نسخه یا با نسخهی پزشک و به صورت اشکال دارویی زیر قابل تهیه میباشد:
- قرص آهسته رهش
- کپسول آهسته رهش
- پودر سوسپانسیون
- بسته
توصیههای قبل از مصرف
برای تصمیم در مورد مصرف یک دارو بایستی عوارض و خوبیهای آن را با هم سنجید و این تصمیمی است که بیمار و پزشک با هم میگیرند. در مورد مصرف این دارو، موارد زیر باید مورد توجه قرار گیرد:
آلرژیها
پزشک خود را در جریان هر گونه واکنش غیرعادی یا آلرژیک نسبت به این دارو یا هر داروی دیگری و همچنین هر نوع دیگری از آلرژی نسبت به غذاها، رنگها، مواد نگهدارنده و حیوانات قرار دهید. در ارتباط با داروهای غیرتجویزی، ترکیبات ذکر شده در برچسب و یا بستهبندی آن محصول را به دقت مطالعه بفرمایید.
اطفال
در مطالعات انجام شده تاکنون، مشکل خاصی که فواید امپرازول را در کودکان 1 تا 16 سال محدود کند، دیده نشده است. با این حال نکات ایمنی و کارآیی آن در نوزادان کوچکتر از 1 ماه هنوز مشخص نشده است.
سالمندان
در مطالعات انجام شده مشکل خاصی که فواید این دارو را در سالمندان محدود کند، گزارش نشده است.
مادران شیرده
مطالعات کافی در رابطه با تعییت خطرات احتمالی برای نوزاد در زنانی که از این دارو به هنگام شیردهی استفاده کنند، انجام نگرفته است. در زمان شیردهی فواید استفاده از دارو را در برابر خطرات ناشی از آن قیاس کنید.
تداخلات دارویی امپرازول
هرچند داروهای خاص نباید با هم استفاده شوند؛ اما در برخی موارد ممکن است دو داروی متفاوت حتی اگر اثر متقابلی بر هم داشته باشند، با هم مصرف گردند. در این گونه موارد، پزشک میتواند دوز مصرفی را تغییر داده و یا در موارد لازم به بیمار هشدار دهد. زمانی که شما هر کدام از این داروها را مصرف میکنید، اطلاع پزشک از مصرف هر یک از داروهایی که در زیر به آنها اشاره شده، از اهمیت خاصی برخوردار است. تداخلات آورده شده بر حسب اهمیتی که دارند انتخاب شدهاند و لزوماً شامل همهی تداخلات نمیشوند.
استفاده از داروهای این دسته با هریک از داروهای زیر پیشنهاد نمیشود. پزشک میتواند در این مورد تصمیم بگیرد که درمان را با داروهای این دسته ادامه نداده و یا سایر داروهایی را که مصرف میکنید، تغییر دهد.
- ریلپیویرین (Rilpivirine)
مصرف داروهای این دسته با هریک از داروهای زیر معمولاً توصیه نمیشود، اما ممکن است در برخی موارد ضرورت پیدا کند. چنانچه هر دو دارو با هم تجویز شود، پزشک میتواند دوز مصرفی یا مقدار مصرف یکی از آنها یا هر دو را تغییر دهد.
- آتازاناویر (Atazanavir)
- بنداموستین (Bendamustine)
- بسوتینیب (Bosutinib)
- سیلوستاوزل (Cilostazole)
- سیتالوپرام (Citalopram)
- کلوپیدوگرل (Clopidogrel)
- کلورازپات (Clorazepate)
- کلوزاپین (Clozapine)
- کونیواپتان (Conivaptan)
- داسابوویر (Dasabuvir)
- داستانیب (Dasatinib)
- دلاویریدین (Delavirdine)
- ارلوتینیب (Erlotinib)
- اسیتالوپرام (Escitalopram)
- اسلیکاربازپین استات (Eslicarbazepine Acetate)
- گفیتینیب (Gefitinib)
- ایندیناویر (Indinavir)
- کتوکونازول (Ketoconazole)
- لدیپاسویر (Ledipasvir)
- متوترکسات (Methotrexate)
- میکوفنولات موفتیل (Mycophenolate Mofetil)
- میکوفنولیک اسید (Mycophenolic Acid)
- نلفیناویر (Nelfinavir)
- نیلوتینیب (Nilotinib)
- امبیتازویر (Ombitasvir)
- پاریتاپرویر (Paritaprevir)
- پازوپانیب (Pazopanib)
- ریتوناویر (Ritonavir)
- ساکویناویر (Saquinavir)
- تاکرولیموس (Tacrolimus)
- ولپاتاسویر (Velpatasvir)
- ویزمودجیب (Vismodegib)
- وریکونازول (Voriconazole)
استفاده از این دارو با هر یک از داروهای زیر، ممکن است خطر عوارض جانبی را افزایش دهد. اما مصرف هر دو دارو میتواند به بهتر شدن روند درمان کمک کند. اگر هر دو دارو با هم تجویز شوند، پزشک میتواند دوز و یا مقدار مصرف یک یا هر دو دارو را تغییر دهد.
- آرمودافینیل (Armodafinil)
- کاربامازپین (Carbamazepine)
- دیگوکسین (Digoxin)
- دیسولفیرام (Disulfiram)
- فلوکنازول (Fluconazole)
- جینگو بیلوبا (Ginkgo Biloba)
- آهن (Iron)
- لووتیروکسین (Levothyroxine)
- رالتگراویر (Raltegravir)
- گل راعی (St John’s Wort)
- تیپراناویر (Tipranavir)
- تریازولام (Triazolam)
- ورافارین (Warfarin)
سایر تداخلات
داروهای خاصی نباید هنگام خوردن غذا یا انواع خاصی از مواد غذایی، برای جلوگیری از تداخل، مصرف شوند. مصرف الکل و تنباکو با داروهای خاص نیز میتواند باعث وقوع برخی مشکلات و تداخلات دارویی گردد. موارد زیر بر اساس اهمیتشان انتخاب شده و شامل هیچ شرایط دیگری نمیشوند.
استفاده از این دارو با کرنبری (Cranberry) احتمالا باعث افزایش خطرات عوارض جانبی خاصی شود اکا در برخی از موارد اجتناب ناپذیر میباشد. در صورت استفادهی همزمان، پزشک میتواند دز یا مقدار مصرف دارو را تغییر داده و یا دستورالعمل خاصی در رابطه با مصرف غذا، الکل و تنباکو ارائه دهد.
سایر مشکلات پزشکی
وجود سایر مشکلات پزشکی میتواند بر استفاده از این دارو تأثیر بگذارد. اگر از وجود مشکلی مطمئن هستید، با پزشک در میان بگذارید. مخصوصاً موارد زیر:
- اسهال
- کمبود منیزیم خون
- پوکی استخوان
- سابقهی تشنج
- لوپوس اریتماتوز سیستماتیک – با احتیاط مصرف شود. میتواند شرایط را بدتر کند.
- بیماریهای کبدی – با احتیاط مصرف نمایید. اثرات جانبی به دلیل کاهش سرعت دفع دارو از بدن میتوانند افزایش یابند.
استفاده صحیح امپرازول
دارو را دقیقاً مطابق تجویز پزشک مصرف نموده و از مصرف بیش از مقدار طبیعی و نیز بیشتر از مدت زمان پیشنهادی پزشک خودداری نمایید. در صورتی که بدون نسخه از دارو استفاده میکنید، دستورالعمل ذکر شده بر روی بستهبندی را دنبال کنید.
این دارو حتما باید با راهنمای دارو همراه باشد. دستورالعملها را به دقت مطالعه فرموده و سوالات خود را با پزشک در میان بگذارید.
کپسولها و کپسولهای آهسته رهش امپرازول را قبل از یک وعدهی غذایی، ترجیحاً قبل از صبحانه، مصرف نمایید. قرصهای امپرازول میتوانند همراه غذا یا با معدهی خالی مصرف شوند. پودر امپرازول برای سوسپانسیون خوراکی را با معدهی خالی و حداقل یک ساعت قبل از غذا میل نمایید. در بیمارانی که دارو از طریق لوله مصرف میشود، باید تغذیه به طور موقت حدود 3 ساعت قبل و 1 ساعت بعد از مصرف پودر امپراوزل متوقف شود.
تا اثر دارو برای از بین بردن درد معده، ممکن است چند روزی طول بکشد. برای کمک به از بین بردن درد، احتمالا ضداسیدی به همراه امپرازول تجویز شود. تا زمانی که استفاده از ضداسید توسط پزشک توصیه نشده است، از مصرف آن خودداری نمایید
در صورتی که این دارو برای درمان زخم ناشی از عفونت H. pylori استفاده میشود، به همراه آنتی بیوتیکی نظیر آموکسیسیلین یا کلاریترومایسین در یک زمان از روز مصرف شود.
کپسول و قرص امپرازول را به طور کامل و یک جا مصرف کنید. از باز کردن کپسول و شکستن و یا جویدن کپسول و قرص اجتناب نمایید.
در صورتی که قادر به بلع کپسول آهسته رهش امپرازول نباشید، میتوان آن را باز کرده و محتویات کپسول را بر روی یک قاشق غذاخوری سیب زمینی بپاشید. این ترکیب باید سریعاٌ با یک لیوان آب خنک مصرف گردد. سیب زمینی بایستی گرم نبوده و به اندازهی کافی نرم باشد تا احتیاجی به جویدن نداشته باشد. هرگز محتویات کپسول را نجوید.
برای استفاده از پودر سوسپانسیون:
- پودر را در یک فنجان حاوی 2 قاشق غذاخوری آب، خالی نمایید.
- از مایعات یا خوردنیهای دیگر استفاده نکنید.
- به خوبی هم زده و فوراً میل کنید.
- فنجان را دوباره از آب پر کرده و بخورید.
برای استفاده از سوسپانسیون خوراکی آهسته رهش:
- 5 میلی گرم از محتویات بستهی پودر را در ظرفی حاوی 5 میلی لیتر آب خای کنید.
- 10 میلی گرم از محتویات بستهی پودر را در ظرفی حاوی 15 میلی لیتر آب خالی کنید.
- از مایعات یا سایر خوراکیها استفاده نکنید.
- هم زده و 2 تا 3 دقیقه بگذارید تا غلیظ شود.
- خوب هم زده و در طول 30 دقیقه میل نمایید.
- در صورتی که از پودر در فنجان باقی مانده باشد، آب اضافه کرده هم زده و بلافاصله بخورید.
در صورتی که پودر سوسپانسیون آهسته رهش از طریق لولهی معده مصرف میشود:
- 5 میلی لیتر آب به یک سرنگ تزریقی ریخته و 2.5 میلی گرم از پودر را به آن اضافه نمایید. (یا 15 میلی لیتر آب برای 10 میلی گرم پودر)
- بلافاصله سرنگ را تکان داده و به مدت 2 تا 3 دقیقه برای غلیظ شدن، نگه دارید.
- سرنگ را تکان داده و به لولهی معده طی 30 دقیقه تزریق کنید.
- سرنگ را دوباره با همان اندازه آب پر کنید.
- تکان داده و داروی باقی مانده در لولهی معده را با آن بشویید.
فراموشکردن مصرف دارو
در صورتی که یک وعده استفاده از این دارو را فراموش کردید، در اسرع وقت آن را مصرف کنید. با این حال اگر زمانی که متوجه شدید، تقریباً همزمان با زمان بعدیِ مصرف دارو باشد، از وعدهی فراموش شده صرف نظر کرده و برنامهی مصرفی منظم خود را ادامه دهید. هرگز در آن واحد، دارو را دو بار مصرف نکنید.
نگهداری امپرازول
دارو را در یک ظرف بسته در دمای اتاق، دور از گرما، رطوبت، نور مستقیم، یخزدگی و دسترس کودکان نگهداری کنید. این دارو و مخصوصاً داروهای تاریخگذشته را به مدت طولانی نگه ندارید و از پزشک خود در مورد چگونگی دور ریختن داروهایی که استفاده نمیکنید، سوال فرمایید.
موارد احتیاط
بررسی کردن میزان بهبود شما یا کودکتان در توسط پزشک مراجعههای منظم مهم میباشد. این به پزشک اجازه خواهد داد که عملکرد دارو را ارزیابی کرده و تصمیم بگیرد که مصرف آن را ادامه دهید یا نه. آزمایشهای خون، ادرار یا سایر آزمایشها برای بررسی اثرات ناخواسته لازم میباشد. چنانچه بهبودی در علائم بیماری در خود یا فرزندتان مشاهده نکردید، یا حتی این علائم شدت یافت؛ مراتب را با پزشک در میان بگذارید.
چنان چه کودک شما بستگانی آسیایی مثل فیلیپینی، چینی، ژاپنی، کرهای یا تایوانی دارد، پزشک را در جریان بگذارید. احتمال دارد دوز پایینی از این دارو برای درمان لازم باشد.
در صورتی که از داروهایی حاوی ریلپیویرین (Edurant®, Complera®) استفاده میکنید، امپرازول مصرف نکنید. مصرف این دو دارو با هم میتواند عوارض ناخواستهای به دنبال داشته باشد.
برخی مواقع برای درمان زخم، این دارو به همراه داروهایی دیگر تجویز میشود. از خطرات و استفادهی صحیح هر داروی دیگری که به همراه امپرازول تجویز میشود، اطمینان حاصل نمایید.
امپرازول میتواند موجب نوع شدیدی از آلرژی در افرادی که تحت درمان با آنتی بیوتیک هستند، شود. چنان چه در طول مصرف این دارو شما یا کودکتان هر گونه خارش، تنفس یا بلع دشوار، ورم در دستها، صورت یا دهان داشتید، فوراً پزشک را مطلع کنید.
در صورتی که پس از مصرف این دارو دچار تب، درد مفاصل، جوشهای پوستی، ورم بدن، پا یا مچ پا، یا افزایش غیرعادی وزن بدن شدید؛ به پزشک اطلاع دهید. این عوارض میتواند علائمی از نفریت بینابینی حاد باشد.
مصرف طولانی مدت این دارو میتواند بدن را با مشکل جذب ویتامین B12 روبهرو کند. در موارد کمبود ویتامین B12 با پزشک در تماس باشد.
احتمال ایجاد شرایطی جدی برای معده با مصرف این دار وبه تنهایی یا همراه آنتی بیوتیک وجود دارد. در صورتی که بیش از یکی از علائمی مثل، گرفتگی عضلا شکم یا معده، احساس باد در معده، اسهال شدید و برخی مواقع همراه با خون، تب، حالت تهوع و استفراغ، و یا خستگی و ضعف غیرعادی، را مشاهده کردید؛ فوراً به پزشک مراجعه نمایید.
این دارو میتواند خطر شکستگی لگن، مچ دست و ستون فقرات را افزایش دهد. این احتمال برای افراد 50 سال یا بیشتر، مصرفکنندگان دو بالایی از دارو و استفاده برای یک سال یا بیشتر افزایش مییابد.
این دارو میتواند باعث کاهش منیزیم خون شود. احتمال این رویداد با مصرف دارو بیش از 1 سال یا مصرف آن به همراه دیگوکسین (Lanoxin®) یا دیورتیکهای اصلی یا قرصهای water piils افزایش مییابد. در صورت داشتن علائمی مثل، تشنج، ضربات قلب تند و نامنظم، اسپاسم عضلانی، لرز و یا ضعف و خستگی غیرعادی به پزشک اطلاع دهید.
لوپوس اریتماتوز سیستماتیک میتواند در بیمارانی که از مهارکنندههای پمپ پروتئینی استفاده میکنند، ایجاد یا بدتر شود. هر گونه درد در مفاصل یا جوشهای پوستی بر روی گونه و بازوها که با قرار گرفتن در معرض آفتاب بدتر میشود، را با پزشک در میان بگذارید.
مصرف دارو را بدون مشورت با پزشک قطع نکنید. مصرف این دارو را به هر پزشک یا دندانپزشکی که مراجعه میکنید، اطلاع دهید. ممکن است نیاز به قطع مصرف دارو چند روز قبل از آزمایشات پزشکی باشد.
از مصرف سایر داروها شامل داروهای تجویزی یا غیرتجویزی، گیاهان دارویی و مکملهای ویتامین قبل از مشورت با پزشک خودداری نمایید.
عوارض جانبی امپرازول
یک دارو به همراه اثرات موردنیاز میتواند باعث برخی اثرات ناخواسته شود. اگرچه ممکن است تمام این عوارض جانبی رخ ندهد، اما اگر رخ دهد؛ ممکن است نیاز به مراقبتهای پزشکی باشد. چنانچه هریک از عوارض جانبی زیر رخ دهد، فوراً پزشک خود را از وضعیت با خبر کنید:
عوارض نادر
- درد در نواحی کمر، ساق پا و شکم
- خون ریزی یا زخم روی لبها
- تاول زدن
- ادرار خونآلود
- لرز
- زخمهای دهانی
- دفع ادرار دشوار همراه با سوزش و درد
- تب
- ادرار مکرر
- احساس خستگی عمومی
- درد مفاصل
- کم اشتهایی
- گرفتگی یا سفتی عضلات
- درد
- سرخ شدن چشمها
- سرخی، خارش، سوزش، یا پوسته پوسته شدن پوست
- جوشهای پوستی
- گلو درد
- زخمها و نقاط سفید روی لبها، داخل دهان یا روی اندامهای تناسلی
- خونریزی و کبودی غیرعادی
- ضغف و خستگی غیرعادی
عوارض ناشناخته
- خوابآلودگی
- ضربان قلب تند و نامنظم
- تغییرات خلقی و روانی
- اسپاسم عضلانی یا تشنج ناگهانی
- حالت تهوع یا استفراغ
- لرز
در صورت مشاهدهی عوارض زیر فوراً اورژانش خبر کنید:
- دید تار
- پریشانی
- خشکی دهان
- سرخ شدن
- سردرد
- افزایش تعریق
برخی عوارض جانبی میتوانند اتفاق بیفتند که نیاز به مراقبتهای پزشکی نداشته باشند. این عوارض جانبی در طول درمان که بدن با دارو تنظیم میشود، از بین میروند. پزشک نیز میتواند راههایی را برای جلوگیری یا کاهش برخی از این عوارض جانبی ارائه دهد. چنانچه هر یک از عوارض زیر ادامه یافته یا اذیت کند و یا در صورتی که در مورد هر یک از آنها سؤالی داشتید، با پزشک خود در میان بگذارید:
عوارض کمتر رایج
- درد بدن
- درد در ناحیهی قفسهی سینه
- یبوست
- سرفه
- اسهال یا مدفوع شل
- تنفس دشوار
- سرگیجه
- گرفتگی گوش
- گاز معده
- سوزش معده
برندهای تجاری امپرازول در ایران
نام دارو | شرکت تولید کننده | نام ژنریک |
کپسول امپرازول البرز دارو ۲۰ میلی گرم | داروسازی البرز دارو | Omeprazole |
کپسول امپرازول امین ۲۰ میلی گرم | داروسازی امین | Omeprazole |
کپسول امپرازول کیمیدارو ۲۰ میلی گرم | داروسازی کیمیدارو | Omeprazole |
کپسول امپرازول دی پی ۲۰ میلی گرم | داروپخش – کارخانه | Omeprazole |
کپسول امپرازول آی پی پی ۲۰ میلی گرم | فرآوردههای تزریقی دارویی ایران | Omeprazole |
کپسول امپرازول ایران دارو ۲۰ میلی گرم | داروسازی ایران دارو | Omeprazole |
کپسول امپرازول خوارزمی ۲۰ میلی گرم | داروسازی خوارزمی | Omeprazole |
کپسول امپرازول اسوه ۲۰ میلی گرم | داروسازی اسوه | Omeprazole |
کپسول امپرازول پارس دارو ۲۰ میلی گرم | داروسازی پارس دارو | Omeprazole |
کپسول امپرازول پورسینا ۲۰ میلی گرم | داروسازی پورسینا | Omeprazole |
کپسول امپرازول رها ۲۰ میلی گرم | داروسازی رها | Omeprazole |
کپسول امپرازول رامین ۲۰ میلی گرم | داروسازی راموفارمین | Omeprazole |
کپسول امپرازول روزدارو ۲۰ میلی گرم | داروسازی روزدارو | Omeprazole |
کپسول امپرازول ساج دارو ۲۰ میلی گرم | داروسازی سجاد داروی شرق | Omeprazole |
کپسول امپرازول درسا ۲۰ میلی گرم | داروسازی درسا دارو | Omeprazole |
کپسول امپرازول سبحان دارو ۲۰ میلی گرم | داروسازی سبحان دارو | Omeprazole |
کپسول امپرازول آریا ۲۰ میلی گرم | داروسازی آریا | Omeprazole |
کپسول امپرازول جالینوس ۲۰ میلی گرم | داروسازی جالینوس | Omeprazole |
کپسول امپرازول ناژو ۲۰ میلی گرم | داروسازی ایران ناژو | Omeprazole |
کپسول امپرازول سها چهارباغ ۲۰ میلی گرم | داروسازی سها | Omeprazole |
قرص اس امپرازول اوه سینا ۲۰ میلی گرم | دراوسازی اوه سینا | Esomeprazole |
قرص اس امپرازول اوه سینا ۴۰ میلی گرم | داروسازی اوه سینا | Esomeprazole |
کپسول اس امپرازول امین ۲۰ میلی گرم | داروسازی امین | Esomeprazole |
کپسول اس امپرازول ایران دارو ۲۰ میلی گرم | داروسازی ایران دارو | Esomeprazole |
کپسول اس امپرازول ایران دارو ۴۰ میلی گرم | داروسازی ایران دارو | Esomeprazole |
قرص اس امپرازول ایران هورمون ۲۰ میلی گرم | داروسازی ایران هورمون | Esomeprazole |
قرص اس امپرازول ایران هورمون ۴۰ میلی گرم | داروسازی ایران هورمون | Esomeprazole |
کپسول اس امپرازول رامین ۲۰ میلی گرم | داروسازی راموفارمین | Esomeprazole |
کپسول اس امپرازول رامین ۴۰ میلی گرم | داروسازی راموفارمین | Esomeprazole |
کپسول اس امپرازول درسا ۲۰ میلی گرم | داروسازی درسا دارو | Esomeprazole |
کپسول اس امپرازول درسا ۴۰ میلی گرم | داروسازی درسا دارو | Esomeprazole |