برند تجاری در ایالات متحده
Suprax
تعریف سفیکسیم
سفیکسیم برای درمان عفونتهای باکتریایی نواحی مختلف بدن استفاده میشود و به دستهای از داروها به نام آنتی بیوتیکهای سفالوسپورین تعلق دارد. مکانیسم آن کشتن باکتریها و جلوگیری از رشد آنهاست. با این حال، این دارو برای سرماخوردگی، آنفولانزا و سایر عفونتهای ویروسی مؤثر نمیباشد. این دارو فقط با نسخهی پزشک به فروش رسیده و به اشکال دارویی زیر موجود است:
- پودر سوسپانسیون
- قرص جویدنی
- قرص
- کپسول
توصیههای قبل از مصرف
برای تصمیم در مورد مصرف یک دارو بایستی عوارض و خوبیهای آن را با هم سنجید و این تصمیمی است که بیمار و پزشک با هم میگیرند. در مورد مصرف این دارو، موارد زیر باید مورد توجه قرار گیرد:
آلرژیها
اگر تاکنون هر گونه واکنش یا حساسیت غیرمعمول به داروهای این دسته یا سایر داروها و یا هرگونه سابقهی حساسیت نسبت به رنگهای خوراکی، مواد نگهدارنده و یا حیوانات داشتهاید، به پزشک خود اطلاع دهید. در صورت استفاده از داروی بدون نسخه، برگهی راهنمای دارو یا ترکیبات سازنده را به دقت مطالعه فرمایید.
اطفال
در مطالعات انجام شده تاکنون، مشکل خاصی که فواید سفکسیم را در کودکان محدود کند، دیده نشده است. با این حال نکات ایمنی و کارآیی آن در نوزادان زیر ۶ ماه مشخص نمیباشد.
سالمندان
اگرچه مطالعاتی در زمینهی رابطهی سن با اثرات سفکسیم بر روی سالمندان انجام نگرفته؛ اما هیچ مشکل خاصی نیز تاکنون مشاهده نشده است.
بارداری
مطالعات حیوانی هیچ گونه شواهدی از آسیب به جنین نشان نداده است. اگرچه مطالعات کافی در زنان باردار انجام نشده و در مطالعات حیوانی اثر نامطلوبی مشاهده نگردیده؛ اما مطالعات محدود صورت گرفته بر روی زنان باردار، مصرف سفکسیم را برای جنین خطرناک نشان میدهند.
مادران شیرده
مطالعات کافی در مورد خطر مصرف مترونیدازول برای نوزاد در دوران شیردهی وجود ندارد. قبل از شروع مصرف این دارو، عوارض و فواید آن را باید سنجید.
تداخلات دارویی سفیکسیم
اگرچه برخی داروهای خاص نباید در یک زمان با هم مصرف شوند، اما در سایر موارد، امکان مصرف دو داروی متفاوت به صورت همزمان وجود دارد؛ حتی اگر اثر متقابل محتمل باشد. در این موارد پزشک احتمالاً دوز دارو را تغییر داده یا درمورد احتیاطهای لازم هشدار میدهد. حین مصرف این دارو، آگاه بودن پزشک از مصرف داروهایی که در ادامه ذکر میشوند، بسیار مهم است. تداخلات زیر بر اساس اهمیت آنها انتخاب شدهاند و لزوماً شامل همهی تداخلات احتمالی نیستند.
مصرف این دارو با هرکدام از داروهایی که در ذیل آورده میشود، معمولاً توصیه نمیشود؛ اما در برخی موارد ضروری میباشد. چنانچه هر دو دارو با هم تجویز شوند، پزشک میتواند دوز مصرفی و یا مقدار مصرف یکی از آنها یا هر دو دارو را تغییر دهد:
- واکسن زندهی وبا (Cholera Vaccine, Live)
- وارفارین (Warfarin)
سایر تداخلات دارویی
داروهای خاص نباید همزمان یا نزدیک به زمان سرو برخی غذاهای خاص، به دلیل برخی تداخلات ممکن، مصرف شوند. استفاده از الکل و تنباکو نیز با داروهای خاص میتواند موجب رخداد برخی تداخلات شود. در مورد مصرف داروی خود با غذا، الکل و تنباکو با پزشک خود مشورت نمایید.
سایر مشکلات پزشکی
وجود سایر مشکلات پزشکی میتواند بر استفاده از این دارو تأثیر بگذارد. اگر از وجود مشکلی مطمئن هستید، با پزشک در میان بگذارید. مخصوصاً:
- آلرژی نسب به پنی سیلینها
- مشکلات خونریزی – با احتیاط مصرف نمایید. احتمال بدتر شدن شرایط وجود دارد.
- بیماریهای کبد – با احتیاط مصرف نمایید. اثرات جانبی به دلیل کاهش سرعت دفع دارو از بدن میتوانند افزایش یابند.
- فنیل کتونوریا – قرصهای جویدنی حاوی فنیلآلانین میباشند که میتواند شرایط را وخیمتر کند.
استفادهی صحیح سفیکسیم
دارو را دقیقاً مطابق تجویز پزشک مصرف نمایید. دارو را بیش از مقدار طبیعی و نیز بیشتر از مدت زمان پیشنهادی پزشک مصرف نکنید. کپسول را به طور یکجا مصرف نموده؛ از خردکردن یا جویدن آن خودداری نمایید.
احتمالاً بهتر است برخی قرصها را به دو قسمت تقسیم کنید. قرصهای جویدنی را میبایست قبل از بلعیدن، خرد کرد یا جوید. محصولات مایع را قبل از هر بار مصرف خوب تکان داده و دارو را با یک قاشق مدرّج مشخص، سرنگ دهانی یا فنجان دارو مصرف نمایید. ممکن است با قاشق معمولی چایخوری خانگی، مقدار صحیحی از دارو مصرف نشود.
دارو را به طور کامل در طول درمان حتی در صورتی که پس از چند روز احساس بهترشدن داشته باشید، مصرف نمایید. اگر مصرف دارو را زودتر از تکمیل روند درمان قطع کنید، احتمال برگشت عفونت وجود دارد.
فراموش کردن مصرف دارو
در صورتی که یک وعده استفاده از این دارو را فراموش کردید، در اسرع وقت آن را مصرف کنید. با این حال اگر زمانی که متوجه شدید، تقریباً همزمان با زمان بعدیِ مصرف دارو باشد، از وعدهی فراموش شده صرف نظر کرده و برنامهی مصرفی منظم خود را ادامه دهید. هرگز در آن واحد، دارو را دو بار مصرف نکنید.
نگهداری سفیکسیم
دارو را در یک ظرف بسته در دمای اتاق، دور از گرما، رطوبت، نور مستقیم، یخزدگی و دسترس کودکان نگهداری کنید. این دارو و مخصوصاً داروهای تاریخگذشته را به مدت طولانی نگه ندارید و از پزشک خود در مورد چگونگی دور ریختن داروهایی که استفاده نمیکنید، سؤال فرمایید. فرآوردههای مایع را در دمایی کمتر از دمای اتاق یا در یخچال نگهداری فرمایید و دارو را ۱۴ روز پس از بازکردن دور بریزید.
موارد احتیاط
چنانچه بهبودی در علائم بیماری در خود یا فرزندتان مشاهده نکردید، یا حتی این علائم تشدید شد؛ مراتب را با پزشک در میان بگذارید. این دارو میتواند باعث واکنشهای آلرژیک شدید مثل آنافیلاکسی شود. آنافیلاکسی میتواند موجب وخیم شدن شرایط شده و به این ترتیب مراقبتهای سلامتی ضرورت یابد. در صورتی که هنگام مصرف دارو دچار خارش، تنگی نفس، مشکلات تنفسی، مشکلات بلع و یا هر نوع ورم در نواحی دست، صورت یا دهان شدید، به پزشک اطلاع دهید.
سفکسیم میتواند باعث اسهال شود و حتی در برخی از موارد این مورد شدت یابد. هیچگونه داروی دیگر برای خود یا فرزند خود برای جلوگیری از این عارضه قبل از مشورت با پزشک استفاده نکنید. داروهای اسهال میتواند اسهال را تشدید کرده و روند بهبود آن را به تأخیر بیندازد. درصورت داشتن هرگونه سوال در این مورد و یا داشتن اسهال ملایم و مداوم با پزشک در ارتباط باشید.
قبل از هرگونه انجام آزمایش برای خود یا فرزندتان، پزشک را از مصرف این دارو آگاه کنید. این دارو میتواند نتایج برخی آزمایشها را تحت تأثیر قرار دهد. از مصرف سایر داروها شامل داروهای تجویزی یا غیرتجویزی، گیاهان دارویی و مکملهای ویتامین قبل از مشورت با پزشک خودداری کنید.
عوارض جانبی سفیکسیم
یک دارو به همراه اثرات موردنیاز میتواند باعث برخی اثرات ناخواسته شود. اگرچه ممکن است تمامی عوارض جانبی رخ ندهند؛ اما اگر رخ دهد، ممکن است نیاز به مراقبتهای پزشکی باشد. چنانچه هریک از عوارض جانبی زیر رخ دهد، فوراً پزشک خود را از وضعیت با خبر کنید:
عوارض بیشتر رایج
- اسهال
- مدفوع مکرر و شل
عوارض کمتر رایج
- شکمدرد یا معدهدرد
- پریشانی
- مدفوع تیره و سیاه
- خونریزی لثه
- تاول زدن یا پوسته پوسته شدن پوست
- مشاهدهی خون در ادرار یا مدفوع
- درد در ناحیهی قفسهی سینه
- لرز
- مدفوعی به رنگ خاک رس
- بیهوشی
- گیجی
- سرفه
- ادرار تیرهرنگ
- کاهش تولید ادرار
- افسردگی
- مشکلات بلع
- سرگیجه
- تندی ضربان قلب
- احساس ناراحتی
- تب
- خستگی و ضعف عمومی
- سردرد
- کهیر و خارش پوست
- خشونت
- التهاب مفاصل
- بدخلقی
- درد مفاصل یا ماهیچهها
- ورمهای بزرگ بر روی صورت، پلکها، لبها، زبان، گلو، دست و پا یا اندامهای جنسی
- بیحالی
- مدفوع روشنرنگ
- کم اشتهایی
- درد در نواحی کمر و پهلو
- درد ماهیچهها
- کشیدگی ماهیچهها
- تهوع و استفراغ
- ادرار دردناک و مشکل
- رنگپریدگی پوست
- نقاط قرمز روی پوست
- پف یا ورم پلکها و اطراف چشم، صورت، لبها و زبان
- افزایش سریع وزن
- زخمهای قرمز روی پوست و اغلب با مرکز بنفش
- سوزش و قرمزی چشمها
- تشنج
- گلودرد
- زخم یا نقاط سفیدرنگ روی لبها یا داخل دهان
- بیحسی
- تورم صورت، مچ پا یا دست
- تورم غدد
- تورم غدد لنفاوی
- احساس تنگی قفسهی سینه
- بوی ناخوشایند نفس
- خونریزی و کبودی غیرعادی
- خستگی و ضعف غیرعادی
- درد در ناحیهی فوقانی شکم یا معده
- استفراغ خونی
- زردی پوست و چشمها
وقایع ناشناخته
- گرفتگی یا حساسیت شکم و معده
- درد در نواحی پشتی، ساق پا و معده
- سرفه
- سرفهی خونی
- اسهال شدید و آبکی و با احتمال خونی
- تشنگی زیاد
- خون دماغ شدن
- خونریزی طولانی مدت از زخمها
- مدفوع قرمز یا سیاه و تیرهرنگ
- کاهش ناگهانی مقدار ادرار
- بوی نفس ناخوشایند
- کاهش وزن غیرعادی
برخی عوارض جانبی میتوانند اتفاق بیفتند که نیاز به مراقبتهای پزشکی نداشته باشند. این عوارض جانبی در طول درمان که بدن با دارو تنظیم میشود، از بین میروند. پزشک نیز میتواند راههایی را برای جلوگیری یا کاهش برخی از این عوارض جانبی ارائه دهد. چنانچه هر یک از عوارض زیر ادامه یافته یا اذیت کند و یا در صورتی که در مورد هر یک از آنها سؤالی داشتید، با پزشک خود در میان بگذارید:
عوارض کمتر رایج
- معدهی اسیدی یا ترش
- آروغ
- پف کردن
- باد یا گاز بیش از حد در معده و روده
- احساس سیری
- سوزش معده
- کهیر یا ورم
- سوءهاضمه
- خارش ناحیهی واژن و خارش یا درد ناحیهی تناسلی
- رابطهی جنسی دردناک
- خروج گاز
- سرخی پوست
- ناراحتی یا درد معده
- مایع واژنی ضخیم بدون بو یا با بوی ملایم
- نقاط سفید در دهان یا گلو یا روی زبان
- نقاط سفید با پوشش جوش مانند
سایر عوارض جانبی ذکر نشده نیز میتوانند رخ بدهند. در صورت مشاهدهی هر گونه عوارض دیگر، با پزشک خود در میان بگذارید. در مورد عوارض جانبی با پزشک خود مشورت کنید.
اسامی تجاری سفیکسیم در ایران
- قرص سفکسیم کوثر ۲۰۰ میلیگرم | داروسازی کوثر | Cefexime
- قرص سفکسیم فارابی ۲۰۰ میلیگرم | داروسازی فارابی | Cefexime
- قرص سفکسیم لقمان ۲۰۰ میلیگرم | داروسازی لقمان | Cefexime
- قرص سفکسیم تهران شیمی ۲۰۰ میلیگرم | داروسازی تهران شیمی | Cefexime
- کپسول سفکسیم فارابی ۲۰۰ میلیگرم | داروسازی فارابی | Cefexime
- سوسپانسیون سفکسیم لقمان ۱۰۰ میلیگرم/ ۵ میلیلیتر و یا ۵۰ میلیلیتر | داروسازی لقمان | Cefexime
- سوسپانسیون سفکسیم پارس دارو ۱۰۰ میلیگرم/ ۵ میلیلیتر و یا ۵۰ میلیلیتر | داروسازی پارس دارو | Cefixime